dilluns, 12 de gener del 2015

Una nova especie de coleòpter troglobi del Marroc

L'exemplar de la nova espècie, vist sota el binocular durant els primers estudis

S’acaba de publicar un treball en què es dóna a conèixer una nova espècie de coleòpter de la fauna subterrània del Marroc: El Domene pastori.

Aquesta nova espècie va ser trobada i recol·lectada pel company Josep Pastor, del Grup d'Estudis Subterranis del Garraf (G.E.S. Garraf), i també membre de la nostra Associació. Des de ja fa anys, a més d’altres especialitzacions, en Josep col·labora intensament en els nostres projectes d’estudi i recol·lecció de fauna subterrània. Se li ha dedicat aquesta espècie en reconeixement a la seva important tasca.

El treball s’ha editat a la coneguda revista Heteropterus Revista de Entomología que té la seva seu a Guipuzkoa. El títol del treball i la referència bibliogràfica és: Un nuevo Domene Fauvel, 1885 hipogeo del Alto Atlas (Marruecos) (Coleoptera Staphylinidae Paederinae). Hernando, C.; Comas, J. Heteropterus Rev. Entomol. 14 (2), 2014. 105-110

En el decurs de l’expedició del Projecte de Biospeleologia Atlas al Marroc de l’any 2012, entre la fauna recol·lectada hi havia un coleòpter estafilínid amb aparença de ser del tot troglobi. Un sol exemplar i femella, capturat a finals del mes de juliol. En aquest Projecte, hi participen sempre membres de la S.I.E.

De tornada de l'expedició, examinat el material sota la lupa binocular del departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una primera estimació semblava que podia ser la mateixa espècie de Domene: D. aurouxi, trobada en l’expedició Tarraco 68 al Gran Atlas Central, l’any 1968, i descrita posteriorment pel Dr. Español l’any 1970. El motiu d’aquesta suposició fou la proximitat geográfica entre les dues cavitats, i l’aspecte general molt semblant entre els dos insectes.

Tot i les primeres suposicions, en Jordi Comas se’l va mirar amb més atenció i va trobar-hi prou diferències com per iniciar un estudi més aprofundit. Per seguir el treball, es va contactar amb en Carles Hernando, col·laborador habitual i membre de la nostra Associació Catalana de Biospeleologia, a fi de què donés la seva opinió. No va tardar gaire en opinar que es tractava d’una nova espècie. Ells dos han fet el treball en conjunt, sent els autors científics d'aquesta novetat.
Registre del coleòpter dins la codificació del museu 

Fotografia de la nova espècie. Copiada de la descripció de la revista

Detall ampliat del cap. Veure les formidables mandíbules en forma de ganxos (en color marró fosc)

Topografia de la Ifri N'Taouya, la cavitat on es va localitzar la nova espècie. Un riu subterrani encara no explorat del tot


Els estudis d’una nova espècie amb les condicions d’un sol exemplar, i femella, sempre són problemàtics a menys que els caràcters diferencials siguin molt evidents. En aquest cas, la relativa gran proximitat geogràfica entre les dues espècies i l’aspecte morfològic extern molt semblant a cop d’ull, exigia un estudi acurat. A més, no se solen donar gaires casos, en els coleòpters estafilínids troglobis del gènere Domene, de dues espècies diferents en cavitats tan properes. Ara ja tenim el veredicte certificat i publicat: es tracta de dues espècies ben diferenciades.

Al Marroc, ara per ara, hi ha cinc espècies de Domene (quatre trobades per expedicions catalanes), tots ells posicionats dins del subgènere Spelaeomene. Per l’ordre cronològic de la seva descripció, són: (veure el mapa a la figura inferior)

-1: Domene camusi, descrit per P. de Peyerimhoff l’any 1949, de la cova Ghar Goran, Cap Cantin, Safi

-2: Domene aurouxi, descrit per F. Español el 1970, de la cova Ifri Caíd, Aït Mehammed, Azilal

-3: Domene cantonsi, descrit per F. Español el 1972, De la cova Win Timdouin, a Immouzer Ida Outanane, Agadir

-4: Domene fadriquei, descrit per C. Hernando el 2007 de la cova Ifri Tifratin, Fariata, Tagzirth, Beni Mellal

-5: Domene pastori, descrit per  C. Hernando i J. Comas el 2014, de la cova Ifri N’Taouya, Aït Mehammed, Azilal

Hi ha representació dels Domene al Marroc, a la península ibèrica (Espanya i Portugal), i a les illes Canàries. La majoria han estat trobats en cavitats, tot i que també hi ha espècies que no són troglòbies i que viuen sota la fullaraca de boscos humits.
Distribució dels Domene al Marroc
La cova Ifri N'Taouya
Al final de la pista ja podem veure la Ifri N'Taouya (x)
Entrada de la Ifri N'Taouya. En ple estiu encara hi surt aigua 


Galeria propera a l'entrada de la Ifri N'Taouya. No són escombreries, són ofrenes. Aquesta cova la tenen com a sagrada. Els visitants hi deixen ous, pa, roba interior femenina, espelmes enceses, hi sacrifiquen gallines...  
Un coleòpter de la Ifri N'Taouya i d'altres cavitats de la zona. No és cavernícola

Un altre dels habituals a la cova i entorn: Choleva kocheri

Un dípter (mosca) paràsit dels patpenats. El dibuix (no és la mateixa espècie) és per comprendre millor la morfologia de l'individu de la foto. Molt abundant a les cavitats de la zona. Pertany a la família Nycteriibidae 

La cova Ifri N’Taouya està resultant una joia per la biospeleologia. Tot i que encara no està tot el material estudiat, cal destacar-hi la presència de tres coleòpters perfectament adaptats a la vida subterrània. Els tres són troglobis (també anomenats avui dia troglobionts per molts especialistes). Dos estan descrits d'aquesta cavitat, i un tercer que també hi habita, que va ser descobert d’una cavitat molt propera: l’avenc Ifri Bouglemane, rebatejat com avenc Subils-Godoy. Aquests coleòpters són:


- Subilsia senenti. Descrit per Español l'any 1967. Trobat per en Joan Senent durant l’expedició Atlas 66 de l’ERE. Ifri Bouglemane. Va ser dedicat a Joan Senent. També viu a l'Ifri N'Taouya.

- Ifridytes mateui. Descrit per Tierry Deuve l’any 1984. Trobat per Eric Queinec l’any 1983. Ifri N’Taouya. Va ser dedicat a Joaquim Mateu

- Domene pastori. Descrit per Carles Hernando i Jordi Comas l’any 2014. Trobat per Josep Pastor durant l’expedició de l’Associació Catalana de Biospeleologia de l’any 2012, i que és el motiu del present escrit. Ifri N’Taouya
Subilsia senenti                                                     Ifridytes mateui                                                        Domene pastori
Els tres coleòpters troglobis que colonitzen la cova Ifri N'Taouya
Els coleòpters estafilínids troglobis, presenten formes molt diferenciades. D'esquerra a dreta: Apteranillus ruei, del Marroc; Cantabrodytes vivesi, d'Asturies; Domene vulcanica, de les illes Canàries; Pinostygus galapagoensis, de le illes Galàpagos; Domene camusi, del Marroc

L'Ifri Bouglemane (avenc Subils-Godoy)
Molts venen a pouar aigua del pou de trenta mètres

Agraïments:

-Al Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, per les facilitats que ens han donat per poder fotografiar els espècimens de Domene i altres que es mostren en aquest post.

-A l'Ignacio Ribera i la Rocío Alonso, de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPB, Barcelona), per l'analisi de l'ADN de la nova espècie, que servirá per a futurs estudis genètics.

Amb el nostre reconeixement, Josep.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.