dissabte, 18 de setembre del 2010

El poblament paleolitic al massis Garraf-Ordal

No hi ha dubte que el patrimoni paleolític del massís de Garraf-Ordal es prou important segons s’ha posat de manifest per les repetides campanyes d’excavació arqueològica, i de les que aquest propi bloc podreu trobar informació d’anteriors trobades d’estudiosos.

De ben segur que als espeleòlegs interessats en aquests relleus ens resulten familiars la Cova del Gegant, la Cova de Can Figueres, la Cova de Can Sadurní, i fins i tot el dolmen del Campgràs.

Aquest estiu han continuat els treballs del projecte “Humans, carnívors i medi natural durant el Pleistocè al massís de Garraf-Ordal i curs baix del riu Llobregat” amb dues localitzacions com son la Cova del Rinoceront de Castelldefels sota la direcció de la Dra. Montserrat Sanz i la Cova de Can Verdaguer a Cervelló, dirigida pel Dr. Joan Daura.


A l’espera de la publicació del resultats d’aquestes campanyes m’ha sembla interessant incloure en aquest post dos documents que crec que us poden interessar.





Per finalitzar un petit fragment de vídeo que correspon a l’excavació de la Cova de Can Sadurní 2009 on han aflorat alguns materials molt interessants.



L'excavació s'ha centrat principalment en l'estrat corresponent al Neolític mitjà postcardial en el que s'hi ha trobat entre d'altres un ganivet de sílex. També s'ha localitzat en una capa d'enterraments una llar de foc i al seu costat tot un seguit de pedres apartades del foc en forma de tauleta que aparentment semblen indicar que s'han fet servir per cuinar. Això podria indicar un ritual d'enterrament en el que també hi constaria un àpat col•lectiu.

Una tasca investigadora que tot i que de vegades altera desproporcionadament el paisatge natural, cal reconèixer que contribueix a valoritzar el medi subterrani que tant volem comprendre per estimar-lo cada dia amb més profunditat.

divendres, 17 de setembre del 2010

M. Faura i Sans. Enric Aragonès


Marià Faura i Sans espeleòleg (1883-1941)

12 + 106 p., 55 fot. b/n., 3 fig., 1 map., 21 tau., 6 topo., 293x208 mm.

Autor: Enric Aragonès i Valls
Edició: 2010. Centre de Documentació i Activitats Espeleològiques. Federació Catalana d'Espeleologia, Barcelona
Disseny i maquetació: Víctor Ferrer



Pel que fa a la historiografia de l'espeleologia catalana la qualitat i interès d'aquesta obra restarà amb obligada referència, especialment, als interessats en el desenvolupament de l'espeleologia al país a les dues primeres dècades del segle XX.

L'autor del llibre, Enric Aragonès, abans ja realitzà diversos i importants estudis sobre l'obra de Faura, en els que intercalà aspectes biogràfics del personatge que fan més entenedores les circumstàncies personals, i de l'entorn sociopolític que l'afectà negativament, també després del seus decés, durant la llarga dictadura dels feixistes

Veure articles de referència de l’E. Aragonès a Treballs del Museu de Geologia de Barcelona:

El mapa geològic i topogràfic de la província de Barcelona: la sèrie 1:40.000 (1888-1914). Volum 13: 115-280. (2005)

Marià Faura i Sans i el Servei del Mapa Geològic de Catalunya (1914-1924). Volum 14: 81-264 (2006)

El Mapa Geològic de Catalunya entre el XIV Congrés Internacional i la guerra civil (1926-1936). Volum 15: 81-228. (2007)

Des d'aquest mateix bloc l'amic Victòria fa ressenya i recensió de l'edició de la monografia d'Aragonès publicada a Notícies de Natura 17 amb el títol Faura, espeleòleg (1906-1913) L'autor autoritza la reproducció integra a l'Espeleobloc, lliurant generosament l'obra als lectors.

Doncs ara, de nou ens torna a oferir altra edició, renovada, on trobarem revisions de text, noves taules, ampliació de les fotografies i de la seva quantitat, lleugeres reestructuracions de texts i altres canvis que milloren, encara més, la qualitat i visió de l'obra.

Jo, li torno a agrair la seva excepcional aportació a l'estudi i divulgació d'un període molt important de la història de l'espeleologia a Catalunya i us suggereix-ho que participeu a l'acte de presentació del llibre, on gaudirem de la presència de l'autor i de la seva obra.

A la plana web de la Federació Catalana d'Espeleologia trobareu la invitació.

Més informació de l'acte: aquí mateix.

dijous, 16 de setembre del 2010

Pozo Azul 3.650m nous en el 3r sifó.

Traducció d’en Josep Guarro

Després d'una setmana de treball previ dedicat a entrar una gran quantitat de material al segon sifó, quatre espeleobussejadors (René Houben, Jason Mallinson, John Volanthen, Rick Stanton) van entrar al Pozo el matí del passat dissabte dia 11 i després de travessar el primer sifó S1 (700m/-20m) i el llarg segon sifó S2 (5160m/-70m), arribaren a Tipperary (galeria aeria de 90m entre el S2 i S3) després d'una immersió 5,5 hores.
Aproximadament 2 hores després d'interval de superfície René Houben va fer una incursió al S3 per determinar si es podia localitzar algun altre tram aeri utilitzable no massa lluny de Tipperary. 2 hores més tard va tornar després d'instal.lar tots els 1000m de linia del seu carret!, i la galeria continuava....

Els espeleobussejadors van establir aleshores el campament a Tipperary, i el dia següent, es va dur a terme al S3 una major exploració pels altres tres bussejadors.

3650m de fil guia va ser posats en total al S3 on s'assolí una distància de penetració total de 2800m, en una immersió d'una durada de 5 hores.

El fil guia restant (850m) es va col•locar en una important galeria lateral.

El punt més llunyà assolit al S3 implica una distància total de busseig de 8825m de l'entrada i la cova te ara un desenvolupament de més de 9 quilòmetres.

Tot el S2 i una gran part del S3 es van topografiar mitjançant un dispositiu electrònica desenvolupat per John Volanthen.
Després d'una nit més a Tipperary, el matí de dilluns els quatre espeleobussejadors emprenen el camí de sortida arribant a l'exterior a la tarda del mateix dilluns.

L'expedició d’enguany s'ha dut a terme amb el suport d'espeleobussejadors d'Espanya (Astúries, Andalusia, Catalunya, Andorra, Cantabria, Euskadi, Rioja), d'Holanda i Gran Bretanya.


Text original en anglès de Jason Mallinson:
http://www.cavedivinggroup.org.uk/cgi-bin/CDG/BBS/threadall.html?Thread=3218

Veure al Facebook (Pozo Azul 2010) per les fotos de l'expedició.
http://www.facebook.com/pages/Pozo-Azul-2010/107302112662106


dimecres, 15 de setembre del 2010

Voragine del Golgo / Su Susterru

Hem rebut la següent nota de l’amic Jordi de Mier

Hola,

Des que vaig conèixer l'existència de la vostra publicació m'agrada, de tant en tant, fer una ullada a les notícies que hi aneu incorporant. Ara he tingut ocasió de llegir el que vau publicar no fa massa sobre la Vorágine del Golgo a Sardenya.

Un cop vaig estar comentant amb l'amic Josep Manel Victòria la meva preocupació davant la pèrdua, oblit o tergiversació de la nostra petita història i com estudiava la possibilitat de dur a terme algunes iniciatives per canalitzar una possible col•laboració personal a l'esmentat tema.

Lligant els dos aspectes em sembla oportú adjuntar-vos el que vaig publicar, fa quasi 40 anys, al butlletí del CMB amb motiu de la nostra expedició a l'illa de Sardenya. Crec queda palès l'interès sobre la seva gènesi que ja llavors ens va causar i, tangencialment, esmenar l'error del comentari que s'inclou sobre l'any en que hi vam ser. Potser em sap greu que, la descripció d'aquesta curiositat espeleològica, no tingui la paternitat que li pertoca.

Una encaixada i endavant.

Jordi de Mier


Tot seguit reproduim l’article citat, extret del butlletí del CMB maig-juny 1971, pags. 58-60.

Gracies Jordi!


Podeu reveure la nota anterior en aquest enllac a l’Espeleobloc.

Els neandertals de el Esquileu

Publicat a El Periodico, edició del 12.09.2010

dimarts, 14 de setembre del 2010

Centre de Tecnificació i Ensenyament de l’Espeleologia Catalana

El proper dissabte 25 de setembre a les 11h s’inaugurarà aquesta singular instal•lació, fruit de la cooperació de la Federació Catalana d’Espeleologia i l’Ajuntament de Vallirana, i amb la col•laboració del Centre Excursionista de Vallirana.

Segons veiem al fulletó de presentació, el centre disposa d’una capacitat per més de 20 persones, 2 dormitoris, cuina, sala-menjador, bany i dues aules per conferències i projeccions.


Un equipament adequat per programar accions formatives teòriques en la proximitat de l’Ordal – Garraf, tot permetent la realització de sortides en els propers relleus carstificats on es troben parets i cavitats adequades per les pràctiques tant d’iniciació com de perfeccionament pels espeleòlegs.

Tot seguit trobareu unes imatges de les instal•lacions extretes del fulletó de presentació i el targetó que ens ha tramés per la Federació per invitar-nos a la inauguració.



En aquest mateix acte es farà la presentació de la publicació de l’estudiós Enric Aragonés sobre la figura d’en Marià Faura i Sans. D’aquesta edició trobareu una ressenya de l’amic Francesc Miret en un proper article a l’Espeleobloc.

Agraïm la tasca realitzada pels companys, federatius, o no, i esperem que els resultats que se n’obtinguin estiguin a la alçada de la il•lusió i de l’esforç esmerçat en benefici del col•lectiu espeleològic català.



La Font d'Armena

No podem oblidar que és precisament a Vallirana on N. Font i Sagué el 1897, (ja fa mes de 100 anys) explorà la Font d’Armena, utilitzà fluoresceïna, teoritzà sobre el funcionament hidrològic i aconsellà exitosament el que calia fer per augmentar el seu cabal.



dilluns, 13 de setembre del 2010

Avenc del Polit -139 m

Els companys de la secció espeleo (i barrancs) de la UEC de Tortosa, han fet una nova descoberta a la Mola de Catí, massís dels Ports.

Per tal de contribuir a la difusió dels seus treballs, tal com férem l’any passat amb l’avenc de Sabarin, tot seguint el seu suggeriment ens plau dedicar-hi aquest post.

Trobareu més informació, i una detallada història de l’exploració de l’Avenc del Polit en aquest enllaç al seu bloc.

També podeu veure moltes imatges en un format més gran en els seus àlbums de Picasa en aquesta adreça.


Tot seguit, en format scribd, la detallada fixa d’aquesta interessant cavitat.


L’avenc del Polit, és situa en un sisé lloc entre les majors cavitats dels Ports:

- 274 Avenc CP6
- 179,5 Avenc CP1
- 174,4 Avenc dels Mamelots (Mamelons)
- 148 Avenc de la Crisi
- 142 Avenc de la Barcina
- 139 Avenc del Polit

Enhorabona amics !


Aprofitant aquesta nota, tot cercant entre els meus treballs de camp, he trobat un dibuixet (inédit) que vaig fer d’una cavitat diferent però possiblement propera, que vaig explorar en solitari el 18.04.1992.

De ben segur que a la Mola de Catí, i encara més al magnífic massís dels Ports, hi ha més d’una cavitat esperant ser « descoberta »!

diumenge, 12 de setembre del 2010

Microbiologia de les coves

Visualització dels continguts del powerpoint elaborat amb finalitats didàctiques per Diana E. Northup i Penelope J. Boston dintre de la col•lecció Recursos Didàctics Espeleologia i Carst 2008 de la Societat Espeleològica Italiana.

Traducció al castellà per José María Calaforra (coordinador), Policarp Garay, Ángel Ginés i Josep Manuel Victòria de la Societat Espanyola de Espeleologia i Ciències del Carst, SEDECK.
Aquesta previsualització té deshabilitada la impressió, la descarrega i la còpia dels continguts.

Podeu descarregar-vos el fitxer original en format powerpoint tot registrant-vos en l’adreça de la SSI document.