dissabte, 18 de setembre de 2010

El poblament paleolitic al massis Garraf-Ordal

No hi ha dubte que el patrimoni paleolític del massís de Garraf-Ordal es prou important segons s’ha posat de manifest per les repetides campanyes d’excavació arqueològica, i de les que aquest propi bloc podreu trobar informació d’anteriors trobades d’estudiosos.

De ben segur que als espeleòlegs interessats en aquests relleus ens resulten familiars la Cova del Gegant, la Cova de Can Figueres, la Cova de Can Sadurní, i fins i tot el dolmen del Campgràs.

Aquest estiu han continuat els treballs del projecte “Humans, carnívors i medi natural durant el Pleistocè al massís de Garraf-Ordal i curs baix del riu Llobregat” amb dues localitzacions com son la Cova del Rinoceront de Castelldefels sota la direcció de la Dra. Montserrat Sanz i la Cova de Can Verdaguer a Cervelló, dirigida pel Dr. Joan Daura.


A l’espera de la publicació del resultats d’aquestes campanyes m’ha sembla interessant incloure en aquest post dos documents que crec que us poden interessar.

Per finalitzar un petit fragment de vídeo que correspon a l’excavació de la Cova de Can Sadurní 2009 on han aflorat alguns materials molt interessants.L'excavació s'ha centrat principalment en l'estrat corresponent al Neolític mitjà postcardial en el que s'hi ha trobat entre d'altres un ganivet de sílex. També s'ha localitzat en una capa d'enterraments una llar de foc i al seu costat tot un seguit de pedres apartades del foc en forma de tauleta que aparentment semblen indicar que s'han fet servir per cuinar. Això podria indicar un ritual d'enterrament en el que també hi constaria un àpat col•lectiu.

Una tasca investigadora que tot i que de vegades altera desproporcionadament el paisatge natural, cal reconèixer que contribueix a valoritzar el medi subterrani que tant volem comprendre per estimar-lo cada dia amb més profunditat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.