dijous, 16 de setembre de 2010

Pozo Azul 3.650m nous en el 3r sifó.

Traducció d’en Josep Guarro

Després d'una setmana de treball previ dedicat a entrar una gran quantitat de material al segon sifó, quatre espeleobussejadors (René Houben, Jason Mallinson, John Volanthen, Rick Stanton) van entrar al Pozo el matí del passat dissabte dia 11 i després de travessar el primer sifó S1 (700m/-20m) i el llarg segon sifó S2 (5160m/-70m), arribaren a Tipperary (galeria aeria de 90m entre el S2 i S3) després d'una immersió 5,5 hores.
Aproximadament 2 hores després d'interval de superfície René Houben va fer una incursió al S3 per determinar si es podia localitzar algun altre tram aeri utilitzable no massa lluny de Tipperary. 2 hores més tard va tornar després d'instal.lar tots els 1000m de linia del seu carret!, i la galeria continuava....

Els espeleobussejadors van establir aleshores el campament a Tipperary, i el dia següent, es va dur a terme al S3 una major exploració pels altres tres bussejadors.

3650m de fil guia va ser posats en total al S3 on s'assolí una distància de penetració total de 2800m, en una immersió d'una durada de 5 hores.

El fil guia restant (850m) es va col•locar en una important galeria lateral.

El punt més llunyà assolit al S3 implica una distància total de busseig de 8825m de l'entrada i la cova te ara un desenvolupament de més de 9 quilòmetres.

Tot el S2 i una gran part del S3 es van topografiar mitjançant un dispositiu electrònica desenvolupat per John Volanthen.
Després d'una nit més a Tipperary, el matí de dilluns els quatre espeleobussejadors emprenen el camí de sortida arribant a l'exterior a la tarda del mateix dilluns.

L'expedició d’enguany s'ha dut a terme amb el suport d'espeleobussejadors d'Espanya (Astúries, Andalusia, Catalunya, Andorra, Cantabria, Euskadi, Rioja), d'Holanda i Gran Bretanya.


Text original en anglès de Jason Mallinson:
http://www.cavedivinggroup.org.uk/cgi-bin/CDG/BBS/threadall.html?Thread=3218

Veure al Facebook (Pozo Azul 2010) per les fotos de l'expedició.
http://www.facebook.com/pages/Pozo-Azul-2010/107302112662106


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.