dijous, 16 d’abril del 2009

Avenc de Sabarin

Els companys de la Secció de barranquisme de la UEC de Tortosa, publiquen un bloc molt dinàmic, que tot i la seva alta especialització en descens d’engorjats, periòdicament ens descriuen les descobertes espeleològiques que fan en el seu ben conegut massís dels Ports.

L’avenc de Sabarin és la seva darrera “primera”, veiem la descripció que ens fan :

"Temps atras, Pulgarin va trobar una cova a la mola de Catí. Però ningú li va fer cas ja que la mola, s’ha explorat moltíssim amb espeleo.

Tres anys després Saba s’interessa per la cova i la van a localitzar conjuntament amb el GPS.

Es queda sorprès per la magnitud de la boca. A partir d’aquell moment comença a preguntar, als veterans espeleòlegs informació, ningú sap res d’aquesta cova. A partir d’aquell moment comença l’exploració."

Del 12 de febrer fins el 3 de març, febrilment es succeeixen les visites i les descobertes.

De primer un pou de 10, la sala dels Pastors, gatera i pou de 25, la sala de la Xorrera Blanca, la del Cabirol, la de la Sorra, sala Pili, sala de les Banderes, (la sala mes gran te 300m2), escalades de 15 i 5 m, el riu del sandwich, etc.

En resum una cavitat singular, complexa i alhora amb molt belles concrecions, que li ha merescut una ampla difusió en els medis de comunicació... i que encara no ha pogut ser suficientment explorada...

Missatge personal d’en Joan Sabaté:

" Actualment l'avenc ha estat clausurat per part de la propietaria dels terrenys, que ha ficat una porta de ferro amb dos candaus, suposo que el tema ha estat que hem fet massa difusió de la descoberta, tot i que nosaltres en cap moment hem fet pública la localització d'aquest, i al final ens han clausurat l'avenc de forma indefinida.

Els propers dies intentarem esbrinar els motius d'aquesta clausura i intentar obrir al mon espeleològic aquesta descoberta, i com no, seguir explorant les dues incògnites que ens queden, i que tenim moltes esperances que ens porten a nous descobriments, ja que una d'elles te un pas d'aire molt important per un pas semisifonat."



Agraïm les facilitats que els ebrencs ens han donat per presentar-vos les fotografies i també adjuntem un retall de diari i un segment de vídeo del Telenotícies Comarques de TV3 del 12 de març d’enguany.





Aquesta cavitat l’anomenen també GEA4, és a dir la quarta cavitat descoberta pel grup, podreu trobar la seqüéncia complerta fins ara de les seves descobertes en els següents enllaços:

GEA4
GEA3
GEA2
GEA1

A l’Espeleobloc del 28.11.07, vàrem fer-nos resó d’una anterior activitat d’aquests companys en l’avenc de la Crisi, “l' escalada dels tornillos autorecuperables”.

Enhorabona per la vostra feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.