dilluns, 31 d’agost del 2015

Roda de premsa a les Coves del Toll. 23 d’agost de 2015


A l’Espai BalmaSurgència del Parc Prehistòric de les Coves del Toll s’ha dut a terme una roda de premsa, amb l’exposició de les restes arqueològiques que s’han descobert aquest any i la signatura de la renovació del Conveni de col·laboració entre l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Ajuntament de Moià.

Del 4 al 24 d’agost, l’equip de l’ IPHES ha realitzat la campanya anual d’excavacions arqueològiques a la Cova del Toll i a la Cova de les Toixoneres de Moià.

En aquestes excavacions iniciades el 2003, enguany han pres part un equip de 25 persones provinents de l’IPHES de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universidad Complutense de Madrid, de la Universitat de Jena (Alemanya) i del Neanderthal Museum (Alemanya).

L’excavació la codirigeixen Jordi Rosell i Florent Rivals de l’IPHES juntament amb Ruth Blasco de la UAB.

Enguany la campanya d’excavació ha aportat nombroses i novedoses troballes, conseqüència en part de que les inundacions de la Cova del Toll del novembre de 2014 van fer aflorar restes molt interessants, tan a nivell antropològic com paleontològic, i també derivat de la importància de  restes que cada campanya fan aflorar els jaciments de la Cova del Toll i la Cova de les Toixoneres.

L’acte ha estat presidit per Dionís Guiteras Rubio, Alcalde-president de l’Ajuntament de Moià; el Dr. Eudald Carbonell Roure, Director IPHES i el Dr. Jordi Rosell Ardèvol, Codirector  de les excavacions de la Cova del Toll i la Cova de les Toixoneras. (Dades aportades per Marta Fàbrega, Directora del Museu de Moià).

La Federació Catalana d’Espeleologia mitjançant el seu Departament de Ciències ha estat present en el acte.

Presidint l’Acte, Jordi Rosell, Codirector de les excavacions; Dionis Guiteras, Alcalde-president de l’Ajutament de Moià; Eudald Carbonell, Director de l’IPHES.

Signant el Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Moià i l’IPHES.

Formalitzant l’acord.

Industria lítica recuperada d’una estació de cacera neandertal datada en 50.000 anys a la Cova de les Toixoneres.

Restes de l’os de les cavernes (Ursus spelaeus) de la Cova del Toll. A dalt fèmur d’un adult, al mig fragment d’húmer també d’adult i a baix restes d’húmer que corresponent a joves i a un nounat. Han estat recuperats més de 300 ossos d’ós d’una antiguitat de 50.000 anys.

Jordi Rosell presentant a Pyros.

Crani d’ós de les cavernes adult al que ha estat donat el nom de Pyros en honor al veterà ós bru que habita als nostres Pirineus.

Parlaments i Roda de premsa.

Assistents a l’acte.

Visita a la Cova de les Toixoneres.

Rosell i Carbonell a la Cova de les Toixoneres.

Cova del Toll, zona d’excavació restaurada desprès de les inundacions del novembre de 2014.

Text, Miquel Nebot i fotos Teresa Hdez-Ruiz.

Sens dubte que el major interès del conjunt de les Coves del Toll és el resultat obtingut en les seves campanyes d'excavació, però convé consignar també l'alt valor de les recerques biospeológiques, carstòlogiques, etc. del que constitueix un interessant i destacat sistema espeleológic i un geòtop catalogat. Cal assenyalar finalment l'excel·lent tasca museística, divulgativa i pedagògica que s'ha anat realitzat al llarg dels anys gràcies a la implicació de les autoritats locals.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.