Posteriorment el propi torrent va reomplir la cavitat amb un bon gruix de sediments, sobretot a la galeria sud més ampla, l'entrada de la qual va quedar a més totalment segellada per una esllavissada fa uns milers d'anys. En l'actualitat en época de grans pluges l'avenc del Bassot, to i situant-se a la capçalera del sistema, actua alternativament com engolidor i com sobreixidor.
El cabal del curs subterrani sol circular només per galeries inferiors, no pas per la sud. Té 1148 m de recorregut total. L'entrada oest de la cova del Toll, coneguda com la mina o la balma del Toll, fou la que l'any 1952 possibilità la descoberta de la riquesa paleontològica i arqueològica que atresorava.
Aquesta boca segueix endins la roca per una llarga galeria amb passos molt estrets, fins a desembocar en sales interiors molt més àmplies. A l'interior es va trobar una gran olla de ceràmica neolítica, massa gran per haver entrat per aquella estreta galeria.
D'aquí es va deduir que la cova del Toll havia de tenir una altra entrada més gran, probablement col·lapsada. Això va impulsar una molt laboriosa excavació de la galeria sud, més ampla, des de l'interior fins a sortir a la llum. A l'haver quedat tancada fa uns milers d'anys, la galeria sud de la cova del Toll conservava intactes les restes d'animals i persones que hi havien viscut.
El conjunt de les coves del Toll (cova del Toll, cova de les Teixoneres, cova Morta, avenc del Bassot i balma del Gai) és notabilíssim per les nombroses i valuoses restes de la fauna del Quaternari, des de la glaciació del Würm-I (100.000 anys enrera) ençà, i de les restes arqueològiques obtingudes en les successives campanyes d'excavació de sediments.
S'hi han identificat, per ara, 35 espècies de mamífers, entre les quals el lleó de les cavernes (Panthera spelaea (†)), el bisont (Bison priscus (†)), el brau salvatge (Bos primigenius (†)), el cavall (Equus caballus), el cérvol (Cervus elaphus), l'ós de les cavernes (Ursus spelaeus (†)) i el rinoceront de Merck (Stephanorhinus mercki (†)), quan queda encara molt de sediment per ser excavat. La majoria d'aquestes espècies estan actualment extingides, si més no a Europa o en estat salvatge.
L'estudi paleontològic de les restes òssies trobades al Toll i a les Teixoneres (veure article a l’Espeleobloc) ha permès reconstruir la rica fauna que poblava Europa fa un centenar de milers d'anys. Les troballes arqueològiques inclouen restes òssies i atuells corresponents al Paleolític mitjà, els més antics de fa uns 50.000 anys, i sobretot al Neolític.
La cova del Toll està parcialment oberta al públic en visita guiada. Les peces trobades a les coves estan exposades i interpretades al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià.
Video YouTube
Parc
Situacio ICC
A la pàgina web del Toll es presenta aquest treballs topogràfics professionals, del tram de la cavitat "condicionada", que han estat encarregats pel consistori a l'empresa TopXarxa, .
Parc
Situacio ICC
A la pàgina web del Toll es presenta aquest treballs topogràfics professionals, del tram de la cavitat "condicionada", que han estat encarregats pel consistori a l'empresa TopXarxa, .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.