dissabte, 25 de juny del 2011

El “Catalech” d’en Font i Sagué


En Norbert Font i Sagué publicà l’any 1897 en el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya el "Catalech Espeleologich de Catalunya". 

Al llarg de l’any anà desgranant, distribuït en 9 fragments, les dades de 333 cavitats fruit d’un “interrogatori” als socis delegats del CEC que corregia i completava les 164 cites del “Cavernas y Simas de España” d’en Puig y Larraz (1894).

D’aquest recull també és publica una separata de 78 pàgines agrupant el que s’havia inserit en els diferents mesos.

Tot i el temps transcorregut, us en recomano la lectura. Mostra d'una època singular, i on de ben segur, hi trobareu element d'interès. Us la presento segmentada tal com fou publicada inicialment.


Butlletí 24, pags. 8-20




Butlletí 25, pags. 79-84 

Butlletí 26, pags. 107-112.


Butlletí 27, pags. 141-149.


Butlletí 29, pags. 197-202



Butlletí 31, pags. 235-238



Butlletí 32, pags. 249-253



Butlletí 33, pags. 266-274



Butlletí 35, pags. 311-323



divendres, 24 de juny del 2011

Els Ratpenats de Còrsega


El primer objectiu d'aquest llibre consisteix en recopilar els estudis de vint anys de treball sobre les ratapinyades de l'illa per compartir-ho especialment amb els habitants de Còrsega.

Per tant, vol ser accessible no tant sols als encuriosits per la natura, sinó també al públic general de Còrsega, fins i tot els responsables polítics, els gestors de biodiversitat. Però també vol discutir els detalls, detalls, i fins i tot incongruències, respondre a la curiositat dels naturalistes dels ratpenats que creuen en la comparació continental.

"Aquest llibre tendeix a ser més exhaustiu del que sabem amb alguna certesa sobre els nostres ratpenats. Algunes pàgines recorden les generalitats d'aquesta família, que ells donen per fet. A continuació es descriuen els ratpenats i els seus hàbitats a la base de les observacions demostrat aquí i allà ... és complicat.


Disculpeu el clixé: "Com més sabem, menys saps." No obstant això, vint anys de descobriments i revelacions que en general invaliden el que sabíem del nostre camp d'estudi. D'aquí el dubte i la sensació de col.locació duna primera pedra angular de la Còrsega quiroptérologica en lloc de reforçar els criteris tradicionals."


ISBN : 978-2-84698-377-8
Format : 16 x 24 cm
168 pàgines
Edit. Albiana
Preu 18 euros


"Certament, el nostre treball i les nostres interpretacions compleixen amb els criteris rigorosos de tota investigació científica, però hem optat per un to “esbiaxat”. Un to més d'acord amb la realitat de la nostra disciplina, intractable per les vies convencionals, pels que caldria multiplicar per deu els mitjans emprats.

També som conscients de la relativitat dels nostres actius, el trencaclosques de 1000 peces que composen els ratpenats corsos, els hem agrupat en una dotzena. Aquest llibre es contenta amb fer un balanç que constata que Còrsega té una diversitat de fauna relativament baixa i el patrimoni efectiu paradoxalment ric."

A continuació una provisualització de l'obra:




El Grup de Ratpenats Còrsega és una associació de defensa de la natura, reconeguda d'interès públic, que treballa des de 1989 per a l'estudi i protecció dels ratpenats.

dijous, 23 de juny del 2011

Lascaux, la prehistòria de l’art


Amb el títol de Palletes La Sept Arte, sota la direcció d'en Alain Jaubert, produí una sèrie de 16 documentals (26 hores) sobre les tècniques pictòriques, i d’entre elles el capítol de Lascaux, la prehistòria de l'art editat recentment en DVD.


Avui, gràcies al canal de youtube de EducatedRebelion101 podem oferir-vos aquest complert reportatge de 60 minuts (versió anglesa) dividit en sis capítols.















Articles anterior sobre Lascaux a l’Espeleobloc:




dimecres, 22 de juny del 2011

Homenatge a l'Eric Establie


Aquest darrer cap de setmana es va celebrar una cerimònia en record de l'Eric Establie a Labastide de Virac (França).


Familiars, amics, grups de socors, han fet el seu darrer homenatge a aquest expert espeleosub que va restar atrapat a la Dragonnière de Gaud i fou trobat mort al final d’una operació de rescat espectacular.



La revista Spelunca en la seva edició de març d’enguany dedica un article especial de 13 pàgines, relatant el conjunt de les operacions de solidaritat (OSSE) des del seu inici fins a la clausura.


Gràcies a l’Espeleo Socors Francés us incrusto a continuació les croniques diàries (del 4.10.10 al 11.10.10) publicades a DailyMotion.











Notes anteriors a l’Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/10/socors-per-leric-la-dragonniere-1.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/10/eric-establie-es-mort.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/11/crida-la-solidaritat-per-continuar-els.html

dimarts, 21 de juny del 2011

Euro Speleo Forum Marbella 2011


Els propers dies 23 al 25 de setembre tindrà lloc a Marbella (Màlaga) aquest encontre internacional, organitzat pels companys andalusos, amb el recolzament de moltes entitats.



Aquí teniu l’enllaç a la pàgina oficial de l'Euro Speleo Forum 2011



Inserim en format scribd un complet dossier de 17 pàgines per tal que veieu com participar-hi, i un detallat programa d’activitats.




Pels que vulgueu aprofundir en les característiques del carst d’Andalusia us recomano vivament que us descarregueu l’interessant llibre editat per Medi Ambient que graciosament el posa en lliure descarrega en aquesta adreça.




dilluns, 20 de juny del 2011

Avenc Antistiana


El proppassat dijous 16.06.11 anàrem al Montmell, novament a la recerca de l’Avenc Victòria a la Torre de Milà. Érem vuit: “Floren”, Dolors, Jaume, Julià, Oleguer, Ricard, “Víctor” i “Visu”.


Ens trobem amb un bosc de pins amb un sotabosc espès que fa difícil la circulació i complica extraordinàriament la localització de les cavitats. Però en aquesta ocasió gràcies a unes desacostumades coordenades d’un forestal que ens subministrà el company Francesc Rodriguez (Espeleo Club Sanfeliuenc), interpretades parcialment ens conduirem “directament” a l’avenc.


En notació habitual les coordenades anotades per nosaltres amb un Garmin GPSmap 60Sx en format UTM31N Datum ED 50 son: X=0373418, Y=4579468 i altitud 753m.(en format UTM31N ETRS89 son: X:0373323,8 Y=4579264,1 i altitud 753m.)

(Mes tard ens adonarem que aquest no ès l'avenc Victòria sinó el Antistiana)


Bé la boca ha estat localitzada, i sembla més estreta que quan la vaig “destapar” el 25 de maig del 1969.

El Floren s’introdueix amb facilitat. Ho intento per segona vegada, però no hi ha sistema. Curiosament en aquests 42 anys transcorreguts, les lleis de l’equilibri natural, per compensar la pèrdua d’agilitat m’han “beneficiat” amb un augment del diàmetre corporal. Total, a mig davallar el primer pou una estretor mal dissenyada m’envià de nou cap a la superfície.

Tot seguit ho intentà en Ricard, amb el mateix resultat negatiu, de manera que ja no ho va intentar ningú més.



Per sort en Floren va aconseguir una recol•lecció d’una trentena d’exemplars de troglocharinus, de manera que l’objectiu principal de la sortida finalitzà satisfactòriament. Tot i la minuciosa inspecció que els biospeleòlegs fan del terra i parets de la cavitat, en aquesta ocasió el company no veié la continuació de l’avenc més enllà dels -15m.


Fora bo que algú, més aflautat que nosaltres, pugui inspeccionar la cavitat amb més profunditat, i amb els ulls (i les llums) actuals, pugui descartar la continuïtat més enllà dels -80 que constituí el final de la primera exploració.

ETRS89 nou datum geodèsic

El sistema de georeferenciació que estem utilitzat actualment, ja té els dies comptats.

El posicionament amb GPS que fins ara vinculàvem al datum ED50, caldrà substituir-lo progressivament per tal que el 2015 ja fem servir el nou ETRS89.

La Comunitat Europea mitjançant el programa INSPIRE (INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe ) promou l'harmonització de la geoinformació arreu d'Europa. Amb aquest objectiu s'estableix la transició al nou sistema de referència ETRS89 per tots els estats membres per tal de facilitar l'interoperabilitat entre els territoris.


L’Institut Cartogràfic de Catalunya en el procés d’adaptació ha publicat diversos documents i està adaptant tota la seva producció a la nova norma, oferint-nos eines per fer fàcilment la transició d’una a d’altra coordenada.
El Decret 1071/2007 que oficialitza el sistema ETRS89 estableix la transició del ED50 al ETRS89 amb dues dates clau:
  • 29/08/2007: Publicació del Decret. El nou sistema oficial és el ETRS89 però es pot seguir publicant en ED50 fent referència al nou sistema.
  • 01/01/2012: No es podrà inscriure als registres cartogràfics cap projecte nou en ED50.
  • 01/01/2015: Publicació exclusivament en ETRS89.
Si ens posicionem via on-line en els mapes del ICC, a cada punt del cursor, ens apareix en el marge inferior dret, totes dues referències ED50 i ETRS89.


També podem utilitzar la calculadora on-line, partint d'una coordenada en un dels sistemes, per conèixer la corresponent en l’altre.



Be companys, el ICC ens ho posa fàcil.  Caldrà anar introduint aquesta informació en les properes publicacions.

diumenge, 19 de juny del 2011

La cova dels somnis oblidats (3)


Quan ja pensàvem que el film en 3D de Werner Herzog sobre la Cova Chauvet (Cave of forgotten dreams) no el podríem veure mai a les pantalles de cinema, vet aquí que una nova proposta audiovisual s’instal•la a la primavera barcelonina amb el primer Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona – del 29 d’abril fins el 8 de maig del 2011 - i com a cloenda el diumenge 8 de maig a les 20:30 a l’Aribau Club 1 es projectà aquest interessant documental d’uns 95’ de durada.



“El cinema de Herzog és diferent i aquesta pel·lícula no és cap excepció. Al principi del film l'omnipresent veu de Herzog narra com s'ha gestat la idea del film i ens situa en el context: el 1994 uns espeleòlegs van descobrir a la cova de Chauvet les pintures rupestres més antigues conegudes fins l’actualitat, 30.000 anys ocultes sota terra.

Durant quinze anys, científics especialitzats han analitzat tots els racons de la cova, l'accés de la qual va estar tancat a qualssevol persona no autoritzada, fins que l'any 2009 el Ministeri de Cultura francès encarrega a Werner Herzog immortalitzar l'interior de la gruta usant la tecnologia 3D.


 Malgrat el repte que suposa rodar en aquesta tecnologia en un espai tan reduït, el film aconsegueix transmetre tota la bellesa i espectacularitat de la cova, i transporta l'espectador a través de  formacions i  pintures al cor d'aquesta obra magna de la humanitat.

Herzog, amb la seva habilitat per perfilar traçats narratius més enllà del relat convencional, aconsegueix fer el mateix que Kubrick va fer amb el famós vol de l'os a 2001: Una odissea de l'espai, una el·lipsi de 30.000 anys en un fragment. Endinsar-se a la cova dels somnis oblidats ajuda a entendre que els humans no ens distingim gaire els uns dels altres, ja sigui en el temps o en l'espai.”

A continuació insereix'ho nous trailers i una entrevista amb el Director:





Anteriors notes a l’Espeleobloc:

http://espeleobloc.blogspot.com/2011/01/la-cova-del-somnis-oblidats-2.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/09/la-cova-dels-somnis-perduts-en-3d.html