dissabte, 15 de novembre del 2008

Coves de foc

Dins dels tubs de lava americans.

En els estats de l'oest i a les illes Hawaii es troben milers de coves formades a partir d'erupcions volcàniques, son els coneguts tubs de lava.

Aquest és el primer llibre extensament dedicat a aquest tipus de cavitats en els EE.UU. i de la sorprenent varietat de formes trobades al seu interior.

El llibre il·lustra tant les formes clàssiques com les característiques poc freqüents i explica com es formen, a través de les fotografies de Dave Bunnell, sens dubte un dels millors espeleo-fotógrafs del món.

En una secció específica, el llibre destaca els tubs de lava “turístics” oberts al públic en general.

En total unes 340 fotos a tot color d'algunes de les més impressionants formacions que s'hagin mostrat mai en imatges.


Caves of Fire
Dave Bunnell 2008

ISBN 978-1-879961-31-9
124 pàgines.
Preu 38 $

Goul du Pont -140



Exploració fins els -65


Exploració de -65 fins a -92





divendres, 14 de novembre del 2008

Expedició Win Timdouine 2008

Primers resultats coneguts

En el post del 29-08-2008 s'anunciava l'acabament de l'expedició a la cova Win Timdouine (cova dels llacs), a la zona marroquina d'Agadir, amb la participació d'una quarantena d'espeleòlegs entre francesos i marroquins. Ara, un mes després, s'han començat a publicar alguns resultats, començant per una serie d'àlbums amb un total de més de 300 magnífiques fotografies fetes durant els treballs de les que n'incluim algunes a tall de mostra.


Els autors són Marie-Sophie Gessat, Frédéric Pruneau, Jean-François Fabriol i Jean-Michel Bichain. Aquestes fotos i les informacions generals de l'expedició es poden consultar a la pàgina web general d'aquesta activitat. També hem tingut la oportunitat de conèixer, tot i que no oficialment, algunes de les noves troballes de fauna cavernícola.

La Win Timdouine és pràcticament la única surgència permanent de la zona i proporciona aigua a la gent que viu a les rodalies. La zona superior d'absorció, el Plateau Tasroukght, és d'una gran extensió i calculant la superfície i el règim pluviomètric, es recull molta més aigua que la que surt per la Win Timdouine. Apart d'algunes altres surgències que actuen en els moments de fortes pluges, hi ha d'haver altres vies de sortida que pel moment es desconeixen i aquesta també era una de les finalitats de l'expedició, intentar trobar nivells inferiors actius que puguin ser aprofitats pels habitants de la regió.

En primer lloc va treballar-hi durant 6 dies l'equip d'estudi dels ratpenats. A més de treballar dins la cova, a l'exterior, es van estendre xarxes per capturar i estudiar els petits mamífers en el moment que volaven per entrar o sortir de la cavitat.

Acabada la primera etapa, es va posar a treballar l'equip bioespeleològic conjuntat amb el d'exploració-topografia.

Les troballes de fauna han estat importants tant en el medi aquàtic com en el terrestre. Varis coleòpters i alguns amfípodes ja es pot dir que seran descrits com a noves espècies.

L'equip d'exploració i topografia ha aconseguit, sembla, confirmar un desenvolupament de 20 km de galeries, així com reposicionar la orientació general de la cova mitjançà l'equip localitzador amb el que des de l'exterior es pot detectar el punt exacte de la vertical a on hi ha un emissor de senyals situat en una zona determinada dins de la cavitat.




La foto mostra en un muntatge, a la part superior el marc quadrat del receptor extern i a la part inferior la col·locació de l'emissor dins una galeria. Per cert que la escalada dins la galeria que mostra la foto és real i es va tenir que fer perquè amb l'emissor al nivell del terra no es captava la senyal des de l'exterior. Al pujar uns 15 m l'emissor fins el sostre de la galeria, llavors ja es va poder detectar el senyal.

Les comunicacions parlades entre interior i exterior van ser possibles per la utilització d'un equip telefònic NICOLA, amb el sistema d'emissió-recepció de senyals directament a través del sol, amb uns elèctrodes clavats al terra. El sistema no es comunica per ones de radio sinó elèctricament a través del gruix de pedra-terra que separa els dos punts d'intercomunicació.

Un dels bioespeleolegs que han participat a l'expedició, és el francès Dr. Arnaud Faille, biòleg amb el que ja han col·laborat els nostres companys Jordi Comas i Floren Fadrique en fer estudis i activitats conjuntes per algunes zones de Catalunya.

Precisament l'Arnaud està treballant durant una llarga temporada a Barcelona, a l'Institut de Biologia Evolutiva amb l'equip del Dr Ignacio Ribera que, per la seva gentilesa hem tingut la oportunitat de fer una visita al seu laboratori de treball en que estudien les cadenes de l'ADN, que per cert, explicarem en un futur post.

span>Hem pogut veure i "tocar" algunes de les importants troballes marroquines que ell s'ha portat pel seu estudi!

Em perdonareu el no donar més explicacions biològiques. Han de ser els responsables de l'expedició els que, en el seu dia, facin públics els resultats definitius.


Impressions d’un descens a la Grallera de Guara


Va ser el mes de juny quan un amic meu de Saragossa ens parla als membres del grup d'espeleo GEXXI sobre la possibilitat de baixar un pou de -278m a la serra de Guara, a Osca. És tracta de la Grallera de Guara, un avenc que d'entrada ja te aquest pou i després arriba fins la seva fondària màxima de –302 m.

La idea era de fer l'activitat a finals del mes d'agost. De moment l'objectiu sembla llunyà, falten alguns mesos i potser per axó uns amics i jo li diem que sí sense pensar-ho gaire. L'estiu va passant i anem fent d'altres exploracions, algunes campanyes, fins que sense adonar-nos ja estem sobre les dates previstes.

Ja hi som, arriba el dia i jo ni tant sols m'he plantejat encara el que pot ser per mi, i com pot ser un pou de -278. Fins ara els verticals mes importants que havia davallat eren la Sivinota, la Ferla o la Torca del Carlista. Per sort, els que volem fer la Grallera som un conjunt d'amics que estem ben conjuntats ( havíem sortit a fer espeleo per Garraf...) : El Raúl i el Javier de Saragossa, el Raúl de Madrid, el Chuso i el Chipi de Binéfar, Manolo de Mallorca i els tres catalans, Manel, Joan i Juanjo… total, una barreja de 9 companys ben avinguts.

Anem preparant la part tècnica i la logística. El Raúl, l’únic de nosaltres que coneixia la cavitat (havia baixat fins -277 l'any anterior) ens va recomanar de fer dues instal·lacions independents donat que érem vuit a baixar i instal·lar, i a mes la cavitat ja havia estat reequipada pel Brauli del GEB que havia estat posant parabolts… amb la qual cosa trobaríem els antics spits i els parabolts nous.

La quantitat de material necessària la varem obtenir a base de portar-ne jo una corda de 200 m del nostre club i el Raúl una altre peça igual. Quan fem sortides al GEXXI, es coordinem per un canal Facebook que tenim, i cadascú aporta el que pot del seu club així que va ser variat.

Arribem a Nocito, el darrer poble abans de prendre la pista d'aproximació poble i passem la nit en tendes de càmping. A la nit arriba Manolo, i al matí van arribant els altres companys d'Aragó i Raúl de Madrid.

Establim contacte amb l'amo d'un bar del poble que ens explica la història de la mort d'una persona al mateix pou que volem conèixer.

Ens comenta que l'any 1966, un familiar seu va decidir treure's la vida tirant-se a un abisme que en aquella època era desconegut, o millor dit, només conegut per ell. Estessa la notícia, membres del GEB i del SIE inicien una sèrie de campanyes amb la finalitat de saber si aquella persona s'havia tirat al fons o be no hi era. Després de varis intents, primer a base d'escales “electró”, i després amb l'ajut d'un torn, van poder comprovar que efectivament hi havien algunes restes humans a la base del pou.

Amb els mitjans de transport 4x4, assolim la cavitat sense problemes. El primer que es presenta als ulls és una creu-làpida en memòria del mort i al seu darrera una impressionant boca. Tot axó afegit que sabem que el pou és un -278 m, ens provoca que tots tinguem els “nervis a flor de pell” i fins i tot alguns és plantegen seriosament si baixen o no.

En Raúl, com a únic coneixedor del pou instal·la una dels dues línies i jo voluntàriament començo amb l'altre. La veritat és que no n'estic massa convençut, però decideixo afrontar la situació. Em penjo el sac de material amb la corda de 200m, i començo a instal·lar la capçalera. En aquest moment, el meu estat d'ànim és tant negre com el pou que tinc sota meu. Sento unes veus, em semblen molt llunyanes, que em parlin: munta una i grega!, no facis axó, fes allò! ...

Jo no faig cas de ningú, a mes, en aquell moment no estava per gaires històries i passava de tots ells. Tot i que veig la resplendor dels "dispars" de flaix, ni tant sols em giro per mirar les càmeres. Vaig baixant fins quedar a prop del Raúl, que davalla per la via reequipada a l'altre costat del pou. En una reinstal·lació, al collar l'espit només entra literalment dues voltes de clau! Em passo una estona decidint si penjar-m’hi o no fins que el Raúl em diu: Jo no et vull influir, tu fes el que et sembli, però… dues voltes és normal! Be, penso, doncs avall!

Ens retrobem als -130 m, en «el nínxol» un petit replà per no mes de tres persones i amb un Sant Crist a la paret. Axó és el que em dóna mes por. Ens comuniquem via ràdio amb l'exterior i ens despengen mes material. A partir d'aquí seguim amb una sola instal·lació, l'estona que m'espero que baixi Raúl no em puc bellugar i em moro de fred.

El descens es fa llarg, doncs hi ha tirades de 80 m … i més. Arribat al fons, el fred encara és mes intens (hi havia molt degotament al pou, i estava amarat, la corda també estava mullada i corria bastant de pressa).

No estem sols, trobem el cadàver d'una cabra que pel que sembla havia baixat mes de pressa que nosaltres i ens amenitza la ja de per si lúgubre sessió fins que acabin de baixar la resta dels companys, menys el que queda a dalt de suport.

Jo ja no puc mes amb el fred. M'he baixat un fogó de gas, m'escalfo i prenc una sopa que em torna a donar vida. La resta del grup vol explorar algunes zones, però jo no en tinc ganes i com que vull que ells acabin la festa be, agafo la ràdio per anar comunicant la meva situació als de l'exterior. Per sort tenim cobertura, de fet, fins i tot hi ha feixos de llum que arriben als quasi -300m.

Inicio una frenètica ascensió i aviat es passa el fred. En menys d'una hora torno a estar al “replà del nínxol” i per la ràdio em diuen que he fet un bon temps i que segueixi igual. Descanso una estona, m'hidrato i …vinga, tornem-hi!

Després de tres quarts d'hora, ja al costat del Javier, que no havia baixat, veig que el dia ja s'enfosqueix. He passat 9 hores sota terra. M'abrigo i em poso a dormir. El darrer en sortir ho va fer als 5 de la matinada i al poc anem baixant cap a Nocito.

Tot ha anat be, però en tornar a casa, em vaig passar tres dies amb sensacions rares (què podia motivar-les? Un excés de cansament, el record del suïcidi? Mes bé diria que el fred que vaig passar..

Juanjo Gonzàlez de Gavà

Agraïm al Juanjo que responent a la crida de participació (post del 11.11.08) ens hagi enviat aquesta primera col·laboració. (traducció i adaptació Lluís Auroux i JM.Victòria)

Altres visions, probablement complementàries, d’aquesta mateixa sortida:

Pels aragonesos. Per Joan Montoya. Pel propi Juanjo. Pels Pachangueros.

Més informació sobre la Grallera de Guara a l’Espeleobloc.

dijous, 13 de novembre del 2008

13a Setmana de la Ciència a Catalunya

centra la seva temàtica en el planeta Terra


La 13a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’08) —del 14 al 23 de novembre— dedica la seva temàtica principal enguany al planeta Terra en el context de la celebració el 2008 de l’Any Internacional del Planeta Terra, que ha proclamat l’Assemblea General de Nacions Unides, d’acord amb la iniciativa promoguda per la
Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) i la UNESCO.

La Setmana de la Ciència, una iniciativa cultural ja clàssica en el nostre país, és un gran programa col•lectiu d’activitats de divulgació científica i tecnològica, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que aposta de nou per un gran tema de fons com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altre per aquest fet.

Es presenten arreu Catalunya, en 10 dies amb la ciència com a gran protagonista, centenars d’actes, entre conferències, taules rodones, cursos, tallers i jornades de portes obertes. La reflexió sobre la importància de sensibilitzar el públic sobre la necessitat del desenvolupament sostenible dels processos i recursos de la Terra; la prevenció, reducció i mitigació dels desastres naturals; i la creació de capacitat per a la gestió sostenible dels recursos seran alguns dels temes a debatre durant aquests dies.

Tot això i moltes altres qüestions, juntament amb diversificades propostes comunicadores procedents de totes les branques de la nostra recerca, conformen un any més el més complet esforç col•lectiu anual de divulgació cientificotecnològica a Catalunya. Novament, tornem a ser prop d’un centenar d’entitats del Sistema Català de Recerca i Innovació les que treballem en conjunt a la Setmana de la Ciència per una divulgació científica innovadora, dotada de fórmules originals de transmissió del coneixement properes al seu receptor: la societat. I dins de la societat, especialment la joventut, amb l’objectiu clar d’estimular i potenciar la vocació científica.

No es fàcil trobar-hi temes estrictament espeleològics però molts hi estan relacionats d’alguna manera; d’entrada, d’entre la gran quantitat d’actes, he seleccionat 10 dels que m’agradaria assistir-hi.

En tot cas, us cal entrar a la pàgina de selecció de les diferents activitats gratuïtes programades i consultar si cal fer reserva i altres dades complementaries.




Temps era temps a la Cova del Manel



MONTORIOL, J.; ASSENS, J.; ANDRÉS, O. (1955).- "El funcionamiento hidrológico actual del sistema hipogeo de La Canal de Can Pobla (Sant Llorenç del Munt, Barcelona)" Speleon (6-4):127-153
La lectura d' aquest article ens pot semblar ara irrisori, l' exploració de la Cova del Manel es fa actualment en mig matí i acompanyat per la família.

Aleshores al 630 metres els va caldre retrocedir, cal pensar però que això es produir l' any 1950.




Si recordem tant sols com fèiem les davallades dels avencs al Garraf, i això ho hem viscut en pròpia persona, veurem que la tècnica ha sofert una evolució que ara permet coses abans impensables.

Pere Cantons

dimecres, 12 de novembre del 2008

Nova punta d'exploració a la Fuentona de Muriel

Aquest passat cap de setmana, els espeleobussejadors Dani Santamaria i Amaia Olea, han aconseguit continuar l'exploració del segon sifó de la Fuentona de Muriel (Soria), fins als -115m de fondària, punt on la galeria comença a remuntar, l'exploració s'ha aturat a -105m, en una evident continuació ascendent.

Durant diversos caps de setmana en els mesos passats, un equip d'espeleobussejadors entre els que hi ha diversos membres de la Comissió Tècnica d'Espeleosub de la FCE, havien anat equipant la cavitat amb el material necessari per realitzar la punta, que finalment ha estat possible aquest passat cap de setmana, la parella de bussejadors de punta han utilitzat els recicladors de circuit semi-tancat RB80, juntament amb nombroses ampolles amb diferents barreges de gasos (trimix, nitrox, oxigen).

La immersió en el segon sifó, esdeve complicada ja que tot el material cal passar-lo abans pel primer sifó de 220m/-54m de fondària i després pel tram aèri de la cova on hi ha instal·lades unes tirolines i passamans per facilitar les operacions.

Cal recordar que les immersions a la Fuentona de Muriel, estan estrictament regulades per la Junta de Castilla y León, donat que la pròpia Fuentona està declarada com a Monument Natural.



Noticia a l'Heraldo de Soria.

Post anterior a l’Espeleobloc.

Josep Guarro

Els set pecats capitals de l'espeleosub


dimarts, 11 de novembre del 2008

Escriu el teu article

M'agradaria saber més coses de vosaltres

El vosaltres va per tothom, però en especial pels que encara no han col·laborat en l'Espeleobloc, que sou molts. Ja està bé que cada dia surti un article, a dies dos, això no és gens fàcil, però quasi tot s'ho treballa el nostre estimat Víctor. L'hem d'ajudar!

M'agradaria conèixer, per exemple:

-Què penses quan estàs sota l'aigua en una galeria inundada desitjant tornar a trobar una zona seca.

-Els teus sentiments quan aconsegueixes unir dues grans cavitats desprès de moltes campanyes i esforços .
-El teu neguit quan estàs al fons d'un -1000 .
-Què se sent des de dins d'una barca vorejant el Montgrí cercant una cavitat que t'han dit...
...i de qualsevol altre cosa de tots vosaltres...

No cal que siguin escrits sobre grans activitats. Poden ser reflexions i sentiments que ens surten en un moment determinat al recordar una certa exploració, una situació difícil, una satisfacció, etc.

Qui pot col·laborar escrivint un article? Doncs no cal ni fer-se la pregunta. Tothom hi estarà ben rebut. No cal pertànyer ni a la SIE ni al GEB, etc. Hi ha cabuda per qualsevol que desitj expressar-se per escrit. Tots tenim records, vivències, experiències bones i dolentes que mereixerien ser donades a conèixer. El que no deixem escrit, el temps s'ho endurà.

Una excusa molt generalitzada quan parles amb gent per que facin un article: La majoria diu que sí, que tenen algun tema però que no en saben, d'escriure, d'expressar els seus pensaments. Que se l's barregen les idees, que no saben per a on començar, que si l'ortografia, etc. Tot excuses.



Acabo de llegir en el post del 8 d'octubre 2008, sota el títol Arxiu de Veterans núm. 1, referint-se a la seva publicació Associació d'Espeleòlegs Veterans de Catalunya nº 1, juny 2008 i al pròleg diu, entre altres:

No és intenció de que sigui ni una publicació científica, ni esportiva, i molt menys un àlbum de fotografies com es pot pensar. És un recull estructurat i completat amb informació disponible, molts cops aportada pels mateixos protagonistes.

Doncs sí senyor! Estic del tot d'acord amb aquesta línia de, en aquest cas, no voler fer una publicació "molt especialitzada" Això és el que jo voldria recollir de tot-hom, que els mateixos protagonistes escriguin sense voler participar en un concurs pel premi Nobel i sense la obligació que siguin temes científics ni tecnicismes. Tant sols pensaments espontanis retinguts al llarg dels anys i que si no els deixem escrits quant abans, amb el temps aniran evolucionant i un dia ja no sabrem si eren certs o s'han anat magnificant tornant-se llegendes.


Recordo que l'amic Juan Antº. Bonilla, de Burgos, a finals del 1997 va voler fer una cosa original: Va demanar a 50 companys espeleòlegs d'escriure una mena de currículum, un resum de les seves activitats i a més una foto i dues anècdotes. Tot això ell ho volia editar fent un llibre sota el títol 50 Años de Espeleologia Española contada por 50 de sus protagonistas. La gent ho va escriure però per diferents motius el projecte no va arribar a bon fi. Si es podessin recuperar els escrits, ja tindríem un centenar d'aquestes experiències, anècdotes i sentiments que jo us demano.

Jo, quan vaig començar a escriure, em costava molt (i ara també) i fins i tot abans d'enviar-ho ho corregia amb altre gent ja més avesada. Ara no hi ha aquests problemes de correcció, tot es pot fer ON-LINE sense aixecar-se de la cadira.

El tema de l'estil literari ja és diferent, però tampoc és tant difícil i si més no, considero que és més important el sentit de l'escrit que no el seu estil. No hem de tenir ni por ni vergonya. No hi ha excusa.

El que sí crec important és que l'article inclogui algunes fotos, dibuixos, topografies, etc, sobre el tema de l'escrit. No deixa de ser un complement que fa més amena la lectura i facilita la seva comprensió. En cas de no tenir-ne, sempre es pot obtenir material gràfic a Internet. Hi ha temes, com el que esteu llegint, que no tenen un material gràfic temàtic, pel que hi posaré fotos de diverses activitats meves.

Un altre tema és editar els escrits a l'Espeleobloc, però de moment d'aquesta feina ens en encarregaríem nosaltres a la fi de que tots els articles segueixin una línia regular. Jo mateix, els meus primers escrits els enviava al Víctor i ell els acabava d'editar tot donant-los una forma i un estil homogeni. Ara ja ho puc fer jo sol. No és pas complicat.

Per a qualsevol consulta, podeu deixar-ho escrit a Comentaris, deixant una adreça de contacte.

Us espero!

dilluns, 10 de novembre del 2008

Grans Coves del Mon

Les imatges d'aquest post no son ampliables per questions de copyrigth.

Llibre editat per Firefly Books

any 2008
112 pagines
ISBN 13: 978-1-55407-413-6
Preu aprox. 30 $

Referències Amazon