Ara hem pogut llegir la recent tesí doctoral -disponible en pdf- d’en Juan José Pérez Santos:
(Septiembre 2007) Hidrogeología del sistema kárstico de La Fuentona de Muriel (Soria). Ingeniería y Morfología del Terreno / E.T.S.I. Caminos, Canales y Puertos (UPM)
Us presentem la traducció al català del resum de la tesi:
Aquest aqüífer, amb una superfície aflorent de 124 km2, és un sinclinal de calcàries del Cretaci Superior recolzades sobre una base impermeable de margues que fan de barrera natural pel Nord, Oest i part del Sud, on també hi ha una barrera impermeable de Terciari argilós, mentre que per l'Est presenta una connexió hidràulica, únicament en aigües altes, amb diversos aqüífers de menor entitat.
Durant l'any hidrogeològic 2003-2004 La Fuentona ha tingut un cabal de 978 l/s, presentant una variabilitat del 191 %, és a dir, bastant acusada, amb una corba d'esgotament d'expressió Qt = 137.376 * e - 0,0096 i un volum hidrodinàmic al començament del buidatge de 14,3 hm3. El balanç hidrològic calculat per a aquest període ha donat com a resultat una aportació publiomètrica de 93,5 x 106 hm3, una recarrega natural de 28,1 x 106 hm3, una evapotranspiración de 65,4 hm3 i una extracció d'aigua subterrània per bombament d'1,5 hm3, amb una vessament superficial nul·la. Amb una taxa de renovació total de 2 anys, la recarrega natural és difusa, autògena i representa el 30 % de la precipitació, mentre que les reserves permanents resulten entre 47 i 64 hm3, no obstant això, les reserves hidrodinàmiques són petites i en estiatge poden variar entre 0,45 i 14 hm3 el que indica que l'aqüífer té poca capacitat de regulació natural i és molt influenciable per les extraccions.
S'ha estimat que la porositat eficaç varia entre 1,2 i 1,6 % i que la transmissivitat aconsegueix un valor de 2.876,74 m2/dia; així mateix, la permeabilitat mitja seria de 27,6 m/dia, la qual cosa reflectix que es tracta d'un aqüífer molt permeable i transmisiu.Observant les corbes de resposta dels traçadors, es distingeix una distribució normal bimodal amb un màxim molt més marcat, la qual cosa significa que la dispersió resulta afectada per diversos camins preferencials, encara que la gran massa del núvol avança per un fluix dominant. A causa de l'alta recuperació del traçador, es constata l'escàs poder autodepurador del terreny, establint una relació lineal entre la distància i la dispersió longitudinal.
Es conclou que una hipotètica contaminació originada per un abocament a distàncies mitges o llunyanes, afectaria una gran superfície de la zona saturada de l'aqüífer. Per aquest motiu, s'ha establit un perímetre de protecció de la qualitat de l'aigua subterrània, que comprèn una primera zona de restriccions absolutes a 2 Km al voltant de La Fuentona, (on el temps de trànsit és menor de 24 hores), i una segona zona de restriccions màximes que inclou tot l'aqüífer, (on el temps de trànsit és menor a 50 dies). Segons els càlculs hidràulics, els descensos bruscos i la disminució en el cabal mitjà en estiatge de La Fuentona i del riu que origina, són deguts segurament, a bombaments entre 30 i 100 l/s per a reg de plantacions truferas a la finca Els Quejigares, ja que la resta de detraccions de l'aqüífer són d'escassa entitat. Aquest cabal de bombament afectaria considerablement el brollador i ho deixaria sec durant hores i dies en certs estiatges severs. "
Us he seleccionat, del material disponible a la xarxa, un vídeo de les exploracions del grup Tritón al primer sifó de la Fuentona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.