...segueix de l'apunt d'ahir...
Sedimentació
El que cridà l'atenció als primers exploradors (Grup Aranyonera) foren el palets granítics i per axó la van anomenar cova del Granit. Realment els dipòsits de graves, palets i sediments fluvials en una notable quantitat dona peu a elucubrar diverses hipòtesis d'alguna forma relacionades amb la glaciació de la vall i els materials que arrossegava provinents de massís del Vignemale.
Palets i graves
Sediments terrasses fluvials i laminats
Mostreig
En alguns punts veiem els senyals de la presa de mostres pel seu estudi al laboratori, del que encara no coneixem la seva datació. Ens plau inserir el seu estudi preliminar.
Els dipósits més interessants són els materials fins laminats, unes ritmites amb moltes analogies amb les varves glacials dels llacs d'obturació. En aquest cas va ser la morrena lateral de la vall de l'Ara la que va taponar la cavitat que va passar de tenir un règim fluvial a fluviolacustre i lacustre. Posteriorment es va tornar a obrir la cavitat i es van erosionar els dipòsits. Hi ha terrasses dipositades al seu damunt que marquen com a mínim dues pauses erosives. Damunt també hi trobem espeleotemes d'edat plistocena i holocena. Estem parlant del darrer episodi glacial i postglacial.
ResponEliminaJosep M Cervelló.