dimecres, 1 de novembre del 2017

Cavitats i regions de carst hipogènic en el mon. Springer editors 2017.


Series: Cave and Karst Systems of the World
Hardcover: 911 pages
Publisher: Springer; 1st ed. 2017 edition (August 18, 2017)
Language: English
ISBN-10: 3319533479
ISBN-13: 978-3319533476
Product Dimensions: 210 x 279 x 50.8mm | 2,470g


El llibre "Hypogene Karst Regions and Caves of the World" (editors: Alexander B. Klimchouk, Arthur N. Palmer, Jo De Waele, Augusto S. Auler, Philippe Audra) és un projecte, iniciat i coordinat per la Comissió d'Hidrogeologia i Espeleogènia del Carst de la Unió Internacional d'Espeleologia, com a part del seu projecte HypoKarst ("Hypogene Karst & Speleogenesis: Nature , Processos, mecanismes, manifestacions i aplicacions "). 

El progrés en els estudis regionals ha estat revisat prèviament en una sèrie de conferències i publicacions com “Advances in Hypogene Karst Studies” (editat per K. Stafford, L. Land, i G. Veni, 2009), “Hypogene Speleogenesis and Karst Hydrogeology of Artesian Basins” (editat per A. Klimchouk i D. Ford, 2009), “Hypogene Cave Morphologies” (editat per A. Klimchouk, I. Sasowsky, J. Mylroie, S.A. Engel, i A.S. Engel, 2014), i “DeepKarst 2016: Origins, resources, and management of hypogene karst” (editat per T. Chaves and P. Reehling, 2016).

Aquest nou llibre ñproposa un pas següent en la consolidació de la riquesa creixent i ràpida acumulació de dades regionals sobre el carst hipogènic. No és ni un inventari ni un compendi integral de totes les regions i coves hipogèniques del món, sinó que és una selecció d'estudis de casos regionals i coves que representen una notable variabilitat dels patrons i configuracions rellevants (geològics, hidrogeològics, tectònics i geodinàmics). D'aquesta manera, proporciona una referència sòlida per a futurs estudis de generalització i modelització del tema, que poden ser el focus d'un futur volum col·laboratiu sobre l'hipogenesis del karst.

El llibre conté 61 capítols escrits per 131 acadèmics de 25 nacions i tots els continents (vegeu la taula següent). Comença amb un capítol que revisa conceptes bàsics sobre l'hipogene karst, l'espeleogènesi, la dinàmica de fluids i la zonificació hidrodinàmica de l'escorça superior, i esbossa un patró per classificar l'hipogenesis del carst i la seva configuració. 

Els estudis de casos específics s'organitzen en quatre grans regions geogràfiques o continents. Tot i que la cobertura és veritablement global, no és uniforme. Mentre que 25 capítols tenen a veure amb regions d'Europa i 24 capítols tracten amb les regions d'Amèrica del Nord, només 11 es refereixen a altres parts del món. 

Això reflecteix la distribució desigual de la recerca en lloc de l'escassetat decarst hipogènics en regions subregionalitzades. Sobre la base de característiques geològiques i informes fragmentats de característiques disperses a través de petroli i publicacions mineres, és evident que està molt estès a moltes regions d'Àfrica, Àsia, Austràlia i Amèrica del Sud, encara que hi ha pocs estudis centrats. 

D'altra banda, fins i tot a Europa i Amèrica del Nord moltes àrees han estat reconegudes només recentment  i el seu estudi encara està en curs. Això vol dir que es necessitaran properes edicions de volums sota aquest títol.

La conferència "DeepKarst 2016" celebrada a l'abril d'aquest any a Carlsbad, NM, organitzada i allotjada pel National Cave i Karst Research Institute (NCKRI), ha tingut un paper important en la preparació d'aquest llibre. Agraïm a Margaret Palmer la seva inestimable ajuda per editar els capítols d'Amèrica del Nord. Els editors agraeixen a tots els autors col·laboradors la seva col·laboració productiva, així com els nombrosos investigadors i espeleòlegs que han documentat coves i funcions càrstiques en diverses parts del món.

Taula de continguts





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.