dilluns, 30 d’octubre del 2017

La Grallera d'Ordiso. (1)


Ja feia temps que volíem fer una cavitat amb aigua d’una certa entitat, i això ens va fer decidir d’anar a la Grallera d’Ordiso, cavitat que havíem explorat en la dècada dels 70 en les campanyes d’Arañonera i que ens va deixar un molt bon record.

Els dies 2 i 3 de setembre vàrem fer cap a Bujaruelo: Benito, Cristina, Dolors, Jordi, Jose, Leo, Miquel, Quim, Rafael, Sergi, Teresa, Toni i Úrsula. Teníem la idea de fer un bon reportatge fotogràfic, però malauradament dos dels nostres millors fotògrafs no pogueren venir, per la qual cosa no podem presentar el treball que volíem. 

Una pel·lícula dels anys 70 i un vídeo actual poden donar una idea d’aquesta interessant cavitat.


Itinerari  (fotos José Hidalgo)
El punt de partida és el Refugi-Camping Bujaruelo, d’on surt una pista que remuntant la vall del riu Ara ens situa, al final de la mateixa, en un cabana de pastors. Des d’aquest punt veiem a l’esquerra la vall d’Ordiso, d’origen glacial i penjada uns 200m per sobre de la vall de l’Ara, del mateix origen i que baixa del Massís del Vinhamala.

De Bujaruelo al refugi de pastors hi ha uns 5km i 300m de desnivell. A peu una hora i un quart. Es pot llogar un servei de taxi que costa 60€ per vehicle (fins a 8 persones) ja que la pista està tancada als vehicles particulars.
De la cabana de pastors baixem al riu Ara i el creuem per un pont amb uns curiosos blocs de granit que va transportar la gelera que baixava del Vinhamala. Un corriol evident ens porta en una hora fins una cabana aixafada per una allau, ja en plena vall en forma d’U. Abans d’arribar a les runes de la cabana ja es veu en la llunyania l’enorme boca inferior de la Grallera.

Es creua el riu i es remunta en direcció sud-oest uns pendents d’herba fins arribar a un collet des d’on es veu ja la boca inferior. Hem trigat 2 hores i mitja des del refugi de pastors del riu Ara. Com que volem fer la travessa des de la boca superior, deixem aquí el material que no vulguem traginar per dintre de la cavitat.


Per arribar a la boca superior remuntem per l’esquerra fins una depressió càrstica de gran dimensions per on circula un rierol que surt d’un ibon i que després d’un recorregut d’uns 400m s’escola per un ponor, que és la boca superior de la Grallera d’Ordiso a 2.300m s.n.m.

Hem trigat tres quarts més des de la boca inferior i hem fet un total de 700 m de desnivell des del taxi.

Una interessant Geo-Ruta per aquest paratges

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.