dimarts, 23 de maig del 2017

Els Maquis. Serra de Sant Joan (11).

Seguint les indicacions de l'amic Jordi Francés tornem a les proximitats de Montanisell per visitar algunes cavitats penjades en el tram de paret coneguda pels escaladors com Planxa Vermella on solquen multitud de vies i entre elles l'anomenada Tresor dels Maquís, on descendint després d'obrir la via en el darrer tram, casualment, van anar a parar a una cova.

A la web trobareu força documentació sobre aquest "paradís" dels escaladors.
Per començar us facilitem uns del enllaços on trobem les primeres imatges d'aquest apunt.:

En aquest relleu ja estem avesats a entendre que el murallam vertical que constitueix el sud de la Serra de Sant Joan, amb parets de 200 i 300 metres aparentment infranquejables, (sense mitjans artificials), trobem encara mostres inversemblants d'ocupació humana, en alguns dels nombrosos forats que perforen el relleu.

El més singular i millor estudiat és sens dubte l'enterrament de l'edat del Bronze del proper Forat Negre de Set Comelles. Però no deixen de ser força interessants els exemples, probablement més "moderns" de les Esplugues de Fenollet, especialment la cavitat penjada de les Caixes, i en la darrera visita topogràfica les força interessants Espluga dels Maquis i Espluga del Sabater que descriurem en els següents apunts.

Avui inserim alguns documents, que tot recuperant la memòria històrica dels emboscats i/o guerrillers antifranquistes, ens parlen de la funció refugi que han tingut també les cavitats penjades en aquestes comarques, gràcies a la seva quasi invisibilitat i dificultat d'accés.

Alhora constatem tant les extremes condicions de supervivència dels que les van ocupar com de les habilitats que demostraren en enfilar-se per aquestes verticalitats per trobar-hi recer.









...segueix en l'apunt de demà...

3 comentaris:

  1. quan vaig obrir el tresor dels maquis, vaig descobrir la cova per casualitat...estava intacta amb tot de coses de l`epoca...si doneu tanta informació,tot allò desaparteixera.

    ResponElimina
  2. Realmente es difícil divulgar sin dar información y sin dar pie a que algún descerebrado haga destrozos irreparables.
    El valor histótico y etnográfico de este lugar es indudable, pero nada de lo que contiene tiene valor económico o estético lo que, sumado al esfuerzo y la dificultad de alcanzar la cueva, me hace pensar que si realmente alguien la deteriora voluntariamente, además de descerebrado es idiota.
    Confiemos en que no pase.
    Josu

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.