dissabte, 6 d’agost del 2011

Catedral de marbre (Xile)


Les formes de dissolució costera en els marbres vetejats, contrastant amb els baus i verds de les aigües del llac xilè General Carrera son una atracció natural visitable des del Port Rio Tranquilo on es lloguen petites embarcacions que recorren els illots situats prop de la vorera del llac, que reben els noms de Catedral de Mármol, Capilla de Mármol i Caverna de Mármol.



En èpoques amb nivell més baix del llac, es poden travessar amb barca algunes d’aquestes cavitats. Un paratge policromat de boniques formes del carst patagonic.


Selecció d'imatges
 

divendres, 5 d’agost del 2011

Hang Soong, el documental


Produït per ITV Studios (2010) i narrat per Lance Lewman, aquest documental de 45 minuts –que presentem dividit en tres trams de 15’- ens mostra l’exploració de la Hang Sơn Đoòng, (denominació local) la gegantina cavitat vietnamita, considerada la galeria més gran del mon.

En la filmació els científics de l’expedició ens expliquen les seves singularitats, veiem les hipòtesis de la formació, i recreacions animades, i en 3D per comprendre la magnitud d’aquest cavernament veritablement excepcional.






Articles anteriors a l’Espeleobloc:


dijous, 4 d’agost del 2011

Centenari de Noel Llopis i Lladó

Barcelona, 1911 — Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat, 1968


Avui 04.08 commemorem el centenari del que fou mestre dels apassionats per l’espeleologia física en Noel Llopis Lladó.

D’en Llopis trobarem a la xarxa diverses notes biogràfiques, que destaquen la seva impressionant tasca com a geòleg, en aquest post reproduïm algunes de les més rellevants. Però permeteu que us faci esment d’algunes vivències personals, tot i que pertany a una generació espeleològica anterior, el seu nom era ben present en les nostres lectures, a les guies de l’Editorial Alpina, al Sota Terra, a Speleon, als seus estudis espeleo-hidrogeologics de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Garraf, etc. i amb col•laboració amb el JM. Thomas les topografies geomorfològiques. De les seves obres generals avui destaquem els seu Nociones de Espeleologia que considerem el primer llibre de text de la nostra iniciació i que ens plau inserir en aquest post.



A l’Enciclopedia.cat trobem la següent nota biogràfica:

Excursionista, alpinista (el 1932 escalà, amb Vilaret, la paret nord del Pedraforca) i espeleòleg (animador de la publicació "Sota Terra", 1932-36), es llicencià en ciències naturals a Barcelona (1932), sota el mestratge de J.Marcet i Riba, M.San Miguel de la Càmara, F.Pardillo i L.Solé i Sabarís; publicà, fins el 1939, una vintena de treballs sobre tectònica i morfologia dels Prepirineus i del Pirineu català i la hidrologia càrstica del Sistema Mediterrani. En 1936-39 aixecà el primer mapa geològic d'Andorra a escala 1:50 000. En 1939-48 publicà uns quaranta treballs de tema català, coronats per la tesi doctoral Contribución al conocimiento de la morfoestructura de los Catalánides (1943, publicat en 1947-48), on evidencià les seves qualitats d'intuïció, capacitat de síntesi i innovació (termes com els Catalànids, els Pirènids, els Ibèrids). Fou membre del CSIC i professor auxiliar de la Universitat de Barcelona. Catedràtic de geografia física d'Oviedo (1948-1959), centrà les seves investigacions en l'estructura i la tectònica de la Serralada Cantàbrica, especialment del Carbonífer. Fundà la secció de geologia a la universitat, el Servicio Geológico de l'Instituto de Estudios Asturianos i les revistes "Breviora Geologica Asturica" i "Speleon". Ocupà càrrecs directius al CSIC de Madrid i a la Universitat Internacional de Santander i estudià tectònica alpina a Grenoble (1949-53). Fou un dels fundadors de l'Editorial Alpina, de Granollers (1949), i hi publicà una vintena de treballs de divulgació. Primer catedràtic d'estratigrafia a Madrid, introduí aquesta especialitat a les universitats de l'Estat espanyol, i publicà (1960-68) uns quaranta treballs d'investigació sobre els monts de Toledo, la hidrologia de la Manxa, uns vint de tema cantàbric i navarroaragonès i uns vint més de tema català, alguns no impresos o bé inacabats (mapa geològic d'Andorra a escala 1:25 000, moviments quaternaris als Subpirineus i al pla de Barcelona, etc). Dins la cartografia del Principat, publicà cinc fulls del mapa geològic d'Espanya a escala 1:50 000. En morir, d'accident d'automòbil, havia fundat a Madrid l'Instituto de Geología Económica i havia redactat obres de síntesi sobre hidrologia càrstica i la geologia de la península Ibèrica.

Llibres homenatje


Biografia i bibliografia



Recensió de Nociones de Espeleología


Text complert de Nociones de Espeleología



Fa pocs dies que el company JM.Cervelló li dedicà un article al seu bloc, que us recomanem que visiteu en aquesta adreça:
http://lanaria-jmcervello.blogspot.com/2011/07/centenari-de-noel-llopis-llado.html

dimecres, 3 d’agost del 2011

Concert tel•lúric a la Cova Negra de Matasolana


Dissabte, 23 de juliol a les 19 hores a la Cova Negra del Montsec (Pallars Jussà)
Coral Polifònica de Tremp i Camerata Coral Sant Cugat
‘Música a capella d’amor i de l’esperit, de festa i de la terra’
Director: Xavier Baulies

“La Polifònica us convida al bateig del seu primer concert tel•lúric en aquest espai privilegiat de la natura. Música al ventre de la Cova Negra, a la catedral del Montsec, en un ambient de misteri, de bellesa i d’espiritualitat que ens evocarà els orígens primigenis i tel•lúrics de la nostra condició humana”


La Coral Polifònica de Tremp, amb la col.laboració de la Camerata Coral Sant Cugat, ha organitzat el seu primer Concert Tel·lúric a la Cova Negra del Montsec. El concert amb el subtítol: ‘Música a capella d’amor i de l’esperit, de festa i de la terra’ ha estat interpretat pels dos cors de cambra de prestigi en el camp de la música coral, que treballen sovint junts i que han cantat en diverses ocasions en els auditoris principals de Catalunya. El concert presentà un programa variat, però amb un fil conductor principal que es basa en música de contingut espiritual de tots els temps. Un programa pensat per a transportar l’audiència cap a una experiència musical única en aquest auditori natural d’acústica excel·lent que és la Cova Negra, amb cabuda per a més de 700 persones, i que fa 3500 anys, en l’Edat del Bronze, havia estat santuari i necròpoli d’incineració i dipòsit d’urnes.


Recomanacions de l’organització:
És molt convenient portar roba d’abric, per la diferència de temperatura entre l'exterior i l’interior de la caverna. Per seure més còmodament a l’interior de la cova és aconsellable i opcional dur un tamboret portable o cadira plegable o màrfega. L’organització posarà a disposició màrfegues de préstec i servirà begudes al peu del sender. En acabar el concert hi ha previst un piscolabis i copa de cava a la piscina de Casa Roca a les 21h (reserves Casa Roca i venda de tiquets al peu del sender).


Segons cròniques del facebook assistiren unes 400 persones.
http://ca-es.facebook.com/event.php?eid=126193220800067

Podeu veure més fotos i a major resolució a:
http://www.flickr.com/photos/26254972@N03/sets/72157627191511575/

Nota anterior a l’Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/10/cova-negra-de-mata-solana.html

Article suggerit per l’amic Jordi Pascual.