diumenge, 3 de maig del 2009

La gran galeria de Vietnam

Ha esclatat a la premsa la noticia de la recent descoberta de la que impròpiament denominaven “La cova mes gran del món”.

El company Trujillo en el seu bloc ja es feia ressò de la noticia.

Col·locant les coses al seu lloc, l’exploració de la Son Dong situada al Parc Natural càrstic i Patrimoni de l’Humanitat Phong Nha-Ke Bang (2.000 quilometres quadrats de calcaries!) a les proximitats de la frontera amb Laos, presenta, segons els seus exploradors, una enorme galeria de 200 m d’alt per uns 150 d’ample durant prop de 6 quilòmetres, el que l’acredita com una cavitat extraordinària i probablement la galeria subterrània natural més gran de les conegudes fins avui en tot el mon.

El portaveu de l’expedició anglesa Haward Limbirt descriu la recent descoberta com una cova d’aclaparadora bellesa i grandiositat, i va advertir a l'administració local el passat 22.04.09, que no han d'aprofitar-se de la cova per atraure turistes, sinó preservar-la per a la investigació científica.

Segons aquest equip de la British Cave Research Association, l’accés a la cavitat és prou dificultós i cal invertir sis hores de marxa a peu per travessar uns 9 quilometres de bosc. La propera expedició s’ha previst pel 2011.

Restem pues a l’espera de veure mes documents fotogràfics i topogràfics que permetin assaborir millor aquesta troballa, tot i sabent que encara que els records son efímers palesen els avenços de l’exploració espeleològica.


Restaran en un segon lloc la galeria d’entrada de la Deer Cave a Mulu amb els seus 120m d’alçada x 90 m d’ample i 2000 de longitud.

I en tercer, però no menys espectacular la brasilera Gruta do Janelao amb diversos fragments al llarg dels 10 quilòmetres del canó del Peruaçu amb una secció de 100x100 m.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.