dijous, 6 de gener del 2011

La gran galeria Hang Son Doong


Reprenc de nou la crònica d’aquesta cavitat, que recentment s’ha fet popular a la premsa escrita i digital amb un qualificatiu immerescut de “la cova més llarga del mon”.

Aquesta atribució forassenyada per una cavitat de poc mes de cinc kilòmetres de longitud, a la que ja estem acostumats en la premsa generalista i poc acurada, ens sorprèn també veure-la publicada en medis de comunicació més especialitzats procedent d’una mala traducció o pitjor encara d’una transposició automàtica sense cap supervisió.


De fet tal com hem comentat en anteriors posts de l’Espeleobloc és tracta d’una enorme galeria amb seccions “mínimes” d’uns 100 m d’amplada per 200 d’alçada gairebé durant més de quatre kilòmetres de distància. No hi ha dubte, es tracta de la galeria subterrània natural més “grossa” (o més gran) de les conegudes fins avui.


Fa dues dècades, els líders de la darrera expedició, Howard Limbert i la seva dona, Deb, es van convertir en els primers espeleòlegs que van visitar Vietnam. Fins aquell moment, les coves del país eren llegendàries, però sense haver-hi estar explorades espeleològicament.

El 1941, Ho Chi Minh havia planejat la seva revolució contra els japonesos i francesos, i durant la Guerra del Vietnam milers de vietnamites es van amagar de la pluja... i dels bombardejos nord-americans dins de les coves. Els Limberts, espeleòlegs experimentats de les valls de Yorkshire al nord d'Anglaterra, es van posar en contacte amb la Universitat de la Ciència d’Hanoi i, després d'obtenir els corresponent permisos, van muntar tot un seguit d’expedicions a partir del 1990.



A causa de la densa selva, els Limberts mai podrien haver trobat les coves sense l'ajuda dels habitants de la zona. Fou Ho Khanh, resident d’un llogaret proper que va trobar l’entrada quan era un nen, però havia oblidat on era, i ha costat tres expedicions per retrobar Hang Son Doong .


A la primavera de 2009, la primera expedició penetrà en la Hang Son Doong, o "cova del riu de la muntanya," en una part remota del centre del Vietnam. Dins del Parc Natural de Phong Nha-Ke Bang prop de la frontera amb Laos.

Durant la primera expedició, l'equip va explorar uns 4 kilòmetres fins que una paret d'uns 60 m de fang i calcita els va detenir. La van anomenar la Gran Muralla del Vietnam. Sobre ella es podia veure un espai obert i els rastres de llum, però no tenien idea del que hi havia a l'altre costat.


Un any més tard, han tornat, en aquesta ocasió, set espeleòlegs britànics, alguns científics, un equip de filmació i fotografia i portejadors fin dues dotzenes de persones, amb l’objectiu de pujar la paret, i seguir endavant, si és possible, fins el final de la cavitat.


Després de dos dies d’escalada s’aconsegueix arribar a dalt de la “gran muralla” des d’on es veu la fi d’aquest grandiós túnel que aquí mesura 199,3 metres d’alçada.  

Un detall de la grandiositat d’aquesta gegantina galeria, son les seves perles de caverna, d’una grandària com les pilotes de beisbol (prop de 9 cm de diàmetre), potser a causa de l’enorme distància que te la caiguda de l’aigua des del sostre.

Aprofitem per incloure, com si fos un regal del dia de Reis, aquesta sèrie d’extraordinàries fotografies que ilustren aquest post. Obres d’en Peter Carsten i el seu equip, que han sabut il•luminar, composar i captar imatges d’una excepcional qualitat.



Video reconstrucció 3D


Interactiu
http://ngm.nationalgeographic.com/2011/01/largest-cave/largest-cave-interactive
Espeleobloc
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/01/hang-son-doong.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/05/la-gran-galeria-de-vietnam.html

2 comentaris:

  1. VICTOR. Lo que acabo de ver es algo grande, estos si que se les puede identificar como espeleólogos.
    Fèlix Alabart.

    ResponElimina
  2. Víctor, extraordinari document. Molt ben explicat. Ens has fet un bon regal de Reis! Gràcies.

    Joan F.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.