dilluns, 3 de gener del 2011

Sistema Sa Gleda - Camp des Pou


Les exploracions a l’exepcional sistema subterrani i subaquatic de Sa Gleda ( que ja fou objecte d’un reportatge de la sèrie Al filo de lo imposible), després de 15 anys d’exploracions un conjunt actual de reportatges videografics resumeixen la impressionant tasca realitzada.

La cova de Sa Gleda i l’Avenc del Camp des Pou estan connectats (IB3)

Formen un únic sistema subterrani al Llevant de Mallorca. S’ha sabut després d’investigar 36 anys i realitzar més de 2.000 hores de busseig. En la presentació textual del següent vídeo s'afirmaven dades incertes que hem eliminat.

Puntualització rebuda d'en Xisco Gràcia 03.01.11:
"...diuen una incorrecció, ja que el sistema a nivell mundial no és el segon, ocupa el 14e lloc, a nivell europeu. Si que ocupa el primer lloc com a cavitat subaquàtica de major recorregut d'Europa (no longitud)."

Reportatge i imatges M.A.Perelló.GNM.



Sistema Sa Gleda - Camp des Pou. Manacor.

El sistema subaquàtic més gran d'Europa.
Vídeo emès per Televisió de Mallorca el mes de desembre de 2010.

Resum dels treballs que des de fa 15 anys porten fent els espeleobussejadors del GNM.





Mallorca Laberint de Coves


Al programa Thalassa del Canal 33 que centra el focus de la seva atenció d’aquesta temporada en la conservació del medi marí a la Mediterrània i la política de Reserves Marines i biodiversitat d'un mar tan poblat,  el 24.12.10 presentaren un magnífic i didàctic reportatge de 13 minuts, amb el títol de Mallorca, laberint de coves.


"Mallorca és un lloc idoni per la formació de coves litorals, que encara avui configuren un territori verge per descobrir. Un fascinant món soterrat que s'ha mantingut intacte durant segles i que, de moment, només s'ofereix a aquells qui gosen aventurar-s'hi."





Podeu seguir l’avanc de les exploracions i estudis sobre aquest sistema mallorqui a les següents webs:

Federació Balear d’Espeleologia

Explorextrem, el blog d’en M.A. Perelló i M. Vives

També incloc un interessant estudi sobre les singularitat morfológiques i espeleogenétiques de Sa Gleda, publicat a Endins 31 (2007) i una entrevista al Xisco Gràcia, publicada el 31.12.2010 per l'Obra Social de Sa Nostra.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.