divendres, 15 de gener del 2016

Adeu "definitiu" a la Cueva de los Cristales!. (1)

Segons podem llegir al diari mexicà El Economista, més enllà de l'aturada temporal provocada per un accident, vistes les grans dificultats per recuperar l'explotació, definitivament la mina de Naica tanca després de 80 anys d’activitat.(http://eleconomista.com.mx/industrias/2015/10/22/mina-naica-cierra-tras-80-anos).

L’explotació que arribà fins els -850 metres és desenvolupà a partir de -100 per sota del nivell freàtic pel que era indispensable mantenir en ple funcionament un sistema de bombeig. 
  
Una avaria en la maquinaria d'evacuació d’aigua provocà una inundació que tot i sis mesos de bombeig ha estat “impossible” de buidar. Finalment l’explotació ha tancat i els miners han estat acomiadats amb migrades indemnitzacions o recol·locacions en d’altres explotacions. I es clar, el patrimoni natural tan excepcional que constitueixen la Cueva de las Espadas i Cueva de los Cristales amb les seves increïbles i gegantins cristalls de selenita ara romanen sota les aigües, probablement perdudes per sempre mes.
Segueix per tant un esquema proper al de la nostra extraordinària Cova dels Meandres de Sal de Cardona negada per les aigües del riu Cardener (de la que en uns propers apunts voldríem tractar amb prou detall).

Les explotacions mineres funcionen per tal que produeixen un rendiment econòmic suficient, si això no resta garantit és paralitzen les tasques de manteniment, ventilació, bombeig, etc. que en aquests dos casos impedeixen l’accés i probablement amb poc temps provocaran la destrucció d’un entorn natural únic.

Com a sentit comiat recuperem algunes imatges i vídeos, tot relacionant els quinze apunts publicats anteriorment a l’Espeleobloc.
...continua en l'apunt de demà...

1 comentari:

  1. Es destrueix l'accés, però no les formacions... de fet les conservarà de nou o farà que tornin a créixer (suposo que dependrà de la composició de l'aigua :-P).

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.