dijous, 5 de febrer del 2015

Nova inundació a les Coves del Toll

El passat mes de desembre, la Direcció del Museu Municipal – Coves del Toll de Moià, va comunicar a la Federació Catalana d’Espeleologia, que el dia 30 de novembre del 2014 les Coves van patir una forta inundació, similar a la que es va produir fa 32 anys. En aquest comunicat se’ns demanava la col·laboració d’uns equips d’espeleòlegs per revisar l’estat actual de la cavitat.
La Direcció del Museu ja havia informat als arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, actuals investigadors de les excavacions que es porten a terme. De la mateixa manera també s’havia posat en contacte amb un equip de geòlegs-hidròlegs de la Universitat Politècnica de Catalunya de Manresa.
Les pluges de l’any 1982 foren inusualment elevades, de manera que la surgència del riu subterrani no va poder donar a l’abast de desaiguar el cabal d’aigua i la Galeria sud va quedar totalment negada d’aigua afectant greument el jaciment arqueològic.

Per evitar noves inundacions a les galeries arqueològiques i turístiques, es va instal·lar una placa de ferro amb un forat circular de només 20cm de diàmetre, poc després del indret conegut com la “pota de l’elefant”, per tal de limitar l’arribada d’aigua provinent de les galeries superiors que comuniquen amb l’avenc del Bassot.
Durant la darrera inundació de finals de novembre del 2014, el forat circular de la placa va ser totalment insuficient per a poder desguassar el fort cabal i aquest es va obrir pas pocs metres al costat de la placa de ferro excavant un antic conducte ple de graves. Aquestes graves es van dipositar a la galeria turística, en la qual a més a més l’aigua va arrossegar totes les passarel·les de fusta del tram turístic i va pujar de nivell inundant la galeria sud fins a un metre i mig d’alçada, afectant d’aquesta manera els jaciments arqueològics.

El dia 18 de gener del 2015 diversos equips varem participar en una primera exploració per tal d’avaluar l’estat actual de la cavitat.

Es va retirar la placa de ferro de l’aforament i es va comprovar que la galeria que va cap a l’avenc del Bassot es trobava sifonada  al cap d’uns 40 metres.
A l’avenc del Bassot, la galeria que es dirigeix cap el tram turístic es troba obstruida per graves i la galeria que es dirigeix cap el nord estava inundada.
La galeria que va des de la surgència fins al tram turístic s’hi podia progressar tot i que amb trams inundats. Finalment tota la galeria sud s’hi havia dipositat un gruix importat de sediments terrígens transportats per l’aigua que havien afectat de forma considerable el jaciment arqueològic.
I van participar: Marta Fàbrega (Director-gerent Coves del Toll) i Julià (conservador instal·lacions turístiques).
SIS de Terrassa: Marc Pirla, Ariadna Simó, Guillem Villagrasa, Joan Climent, Jose Antonio, Carles Casas i Lluc Casas.
Espeleoclub Sabadell: Manel Llenas, Raquel Hernández, Irene Pallás i Àngela Pallás.
Departament de Ciències de la Federació Catalana d’Espeleologia: Teresa Hernández-Ruiz i Miquel Nebot.
Es preveuen noves exploracions en èpoques d’estiatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.