dissabte, 26 de març del 2011

Nat, el museu blau.


Hem rebut la invitació per assistir a la inauguració d’aquesta nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, a la zona del Fòrum, on s'allotgen les noves instal·lacions destinades principalment a programes públics (exposicions, tallers, conferències, mediateca, espai per les associacions col·laboradores – Biosp-...), que mol en plau fer extensiva a tots el lectors de l’Espeleobloc.


Podrem visitar les diferents dependències del Museu Blau en els seus 8.000 m2 de superfície, i sobretot, l'exposició de referència, Planeta Vida, que il·lustra la història de la coevolució de la vida i del planeta. 




A més, ens conviden a gaudir i participar de l'espectacle de carrer que tindrà lloc a la plaça Leonardo da Vinci, davant l'edifici, on els animals prendran el protagonisme.



El Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) és una institució amb una llarga trajectòria. La seva història es remunta a la fi del segle XIX i parteix del llegat de les col·leccions del naturalista Francesc Martorell i Peña a la ciutat, que constitueixen la base del que va ser el primer museu públic de Barcelona.



Els espeleòlegs catalans tenim una bona relació amb aquesta no en va, l’Alícia Masriera del GES fou directora del Museu de Geologia i el prestigiós entomòleg i bioespeleòleg Francesc Español, fou director del Museu de Zoologia.



L'any 2000 ambdós museus es van unificar sota el nom de Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella. L'any 2008 es va prosseguir el procés de reunificació amb la integració del Jardí Botànic.

El Museu està treballant en la seva redefinició, amb la voluntat d'enfrontar-se als principals reptes de la difusió de les ciències naturals, com ara el compromís amb la conservació del patrimoni natural i la consciència ambiental; la recerca i el coneixement de la bio i la geodiversitat; l'educació, per facilitar la comprensió pública de les ciències naturals i ajudar a crear vocacions científiques; la col•laboració amb les organitzacions que comparteixen uns mateixos objectius i, sobretot, esdevenir un servei cultural a l'abast de la comunitat.



Molts ens podem preguntar, quin és el futur dels edificis de Geologia i Zoologia?

La institució ens puntualitza que al Castell dels Tres Dragons (antic edifici de Zoologia) les col•leccions de geologia se sumaran a les ja presents de zoologia per ocupar nous espais condicionats per conservar els fons científics i els equipaments i serveis necessaris per preservar, documentar i estudiar aquest ric patrimoni. També se situaran aquí la Fonoteca Natura Sonora, el centre de documentació i la biblioteca especialitzada. En aquest centre, que acollirà investigadors i doctorands, es continuaran duent a terme els projectes de recerca del Museu i oferirà el servei habitual de consulta de les col•leccions, sigui per part de científics professionals, tècnics en gestió ambiental o naturalistes.

El Museu Martorell (antic edifici de Geologia) allotjarà una exposició sobre la història de la cultura científica de la ciutat que veurà la llum en un futur proper.




Adreça web del museu.

divendres, 25 de març del 2011

Troballa de pintures a Pech d’Arsou 2


En setembre del 2009 l’espeleòleg Jean-Luc Guinot s’adonà, d’una línia corba que podria ser un dibuix prehistòric, situada en una cúpula del sostre de la cova de Pech d’Arsou 2 (municipi francès de Corn al Lot). S’enfilà per apropar-se i descobrí efectivament que es tractava de la silueta del dors d’un cavall.

Ho posà en coneixement dels serveis arqueològics que autentificà la descoberta i realitzà un estudi exhaustiu de les parets i sostres d’aquesta galeria de 80m de longitud per uns 5m d’ample.


Aquests gravats i pintures paleolítiques consisteixen en: 3 cavalls (dos gravats i el tercer gravat i pintat en negre), la pota d’un animal indeterminat, i d’altres llargs traços gravats.

Un cop més és posa de manifest l’aportació del espeleòlegs en la troballa de materials prehistòrics i del interès d’observar minuciosament parets i sostres, especialment d’aquelles cavitats horitzontals que fàcilment poden haver servit de refugi.

Jean-Luc Guinot i Yamik Le Guillou han publicat un primer article d’aquesta localització de pintures rupestres que podeu trobar a la revista de Prehistorie du Sud Ouest, igualment en Spéléo Magazine 72 (2010) i novament el mateix a Spelunca 120 (2010). Aquesta darrera versió és la que inserim en format scribd.


També incorporem una primera maqueta del vídeo en fase de realització que mostra el detall de les figures trobades.


Finalment inserim una entrevista amb el prehistoriador Michel Lorblanchet





dijous, 24 de març del 2011

Jamar, espeleo-revista


Confesso la meva ignorància de les llengües eslaves (entre d’altres coses), però no per axó deixo de valorar molt positivament la publicació de veritables revistes espeleològiques, que rebem per intercanvi, o bé per tractar-se de publicacions gratuïtes on-line. Avui iniciem una sèrie d’aquestes publicacions per Jamar, revista dels molt actius espeleòlegs eslovens.


Com be sabeu una part important d’Eslovenia s’emplaça amb la regió del carst, i entre les múltiples cavitats conegudes destaquen per les seves dimensions sis de més de 10.000m de recorregut, encapçalades pel Sistema de la Postojnska jama amb 20.570m i també té sis cavitat que superen els 1.000m de desnivell, figurant en el primer lloc al Cehi2 de -1.502m.

El format de visualització és l’ISSUU que permet avançar les pàgines amb una gestualitat que imita a la tradicional en revistes de paper. Us recomano que utilitzeu la funció zoom.






dimecres, 23 de març del 2011

Sistema Sa Gleda – Camp des Pou (2)


Novament fem referència a aquest interessant sistema Cova de Sa Gleda-Camp des Pou (Manacor-Mallorca) per inserir l’esplèndid vídeo emes per IB3 el passat diumenge 13 de març.



En el bloc Exploextrem d’en Miguel Angel Perelló i Miguel Vives del Grup Nord de Mallorca s'assenyala: "Ens agradaria puntualitzar que durant la narració no nomenin a Bernard Clamor, també membre del Grup Nord de Mallorca i que ha estat el espeleobussejador que més temps a dedicat a les exploracions d'aquesta cavitat."


Sens dubte aquest complex càrstic subaquàtic juntament amb Vallgornera és un dels més preuats tresors naturals mallorquins que la continuada tasca dels espeleòlegs van posant al descobert.

Esforç explorador i “esportiu”, i alhora treball d’investigació com queda ben patent en els dos articles que inserim publicats originalment en la prestigiosa publicació de la Federació Balear d’Espeleologia Endins.
311875

31-43-96


dimarts, 22 de març del 2011

Catàleg Espeleològic de Catalunya vol. 4 (2010)


Ens congratulem de l’aparició del quart volum d’aquest complert catàleg obra de la tasca documentalista d’en Jordi de Valles, i publicat per l’Espeleo Club de Gràcia i la Federació Catalana d’Espeleologia amb la col•laboració de diverses institucions.

Aquest llibre en format A4 i 400 pàgines, amb disseny i maquetació del propi autor, aplega les dades de l’Alt i Baix Empordà, el Gironès, Osona, el Pla de l’Estany i la Selva. Totalitzen 963 cavitats catalogades de les que 394 incorporen topografia.

Des de l’òptica estrictament espeleològica catalana, només Osona presenta grans cavitats (Serrat del Vent, Bora Fosca) però tot i abundar les cavitats menors, també es cert que multitud de fenòmens tenen un destacat interès faunístic, prehistòric, morfològic, etc.





Fins ara en el conjunt dels quatre volums publicats hi apareixen catalogades 3.026 cavitats de les que 1.653 inclouen la seva topografia.


No hi ha dubte que aquesta obra i les seves referències bibliogràfiques ens permeten una bona valoració de la feina feta i constatar que el que encara ens hi manca es una tasca impressionant.

Volum a volum el catàleg va constituint una referència insubstituïble i alhora una orientació molt important pels estudiosos que hi trobaran múltiples suggeriments per a completar el treball iniciat pels predecessors.



Sabent de l’empenta i dedicació de l’autor, esperem que puguin anar apareixent els següents exemplars, només condicionats per l’arriscada operació econòmica que suposa avui en dia una edició en paper d'aquestes característiques.

Ens felicitem per la bona feina de l’amic Jordi i li agraïm la seva gentilesa per permetre reproduir alguna pàgina i el complert índex de cavitats d’aquest volum.


Per adquirir-ne exemplars ( preu:18 euros) dirigir-vos a l’editor:
Espeleo Club de Gràcia. Apartat de correus 9126 Barcelona 08080.
Pàgina web del ECG
Correu electrònic: info@ECGacia.com

dilluns, 21 de març del 2011

Laos 2011



Hem rebut de Philippe Bence un avançament sobre el resultats de la darrera campanya al carst de Khammouane a Laos on han descobert i explorat 18 km més de galeries. Aquesta expedició ha estat patrocinada per la Federació Francesa d'Espeleologia, i han participat: Charles Ghommidh, François Brouquisse, Bernard Galibert, Florence Guillot, Bernard Monville, Pierre Sans, Richard Quintilla, Daniel Pioch, Yvan Boublik, Gilles Caune, Laurent Guizard, Jean Charbonnel, i Phil Bence.

Mentre esperem el detall de les seves troballes en plau presentar una selecció de les fotos realitzades, en les que destaquen, apart de la bellesa dels paisatges retrats, una composició, enquadrament, il•luminació, etc. que confirmen una gran qualitat fotogràfica



Si cerqueu al Google Earth trobareu més imatges de cavitats laosianes de les que he seleccionat per enrriquir aquest post les d’en Charles Ghommidh (també participant a la campanya Laos 2011) realitzades a les Tham Kouang Ha - Nam Non System cave, Nam Hin Boun - Kong Lor cave, Xe Bang Fai cave - Tham Khoun Xe, que il•lustren perfectament aquest fantastic mon subterrani de Kammouane.

 

 

diumenge, 20 de març del 2011

PSM fotos de Brice Maestracci

En dues ocasions anteriors ja hem mostrat la qualitat de les imatges d’en Brice Maestracci i les seves fotografies al sistema de la Pedra de Sant Martí a la ratlla fronterera de Naparra i Zuberoa.

http://espeleobloc.blogspot.com/2009/02/geologia-i-la-pedra-de-sant-marti.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/08/el-pou-lepineux-la-psm.html

Avui ens plau presentar-vos dues i recents noves sèries; dedicada la primera al tram del riu entre la Sala de la Verna i la Sala Chevalier, i la segona a la Galeria Aranzadi. Confio que gaudireu amb la gran qualitat del seu treball que ens mostra amb aparent senzillesa uns paisatges excel•lents.

Riu Verna – Chevalier



Galeria Aranzadi