dissabte, 26 de març del 2011

Nat, el museu blau.


Hem rebut la invitació per assistir a la inauguració d’aquesta nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, a la zona del Fòrum, on s'allotgen les noves instal·lacions destinades principalment a programes públics (exposicions, tallers, conferències, mediateca, espai per les associacions col·laboradores – Biosp-...), que mol en plau fer extensiva a tots el lectors de l’Espeleobloc.


Podrem visitar les diferents dependències del Museu Blau en els seus 8.000 m2 de superfície, i sobretot, l'exposició de referència, Planeta Vida, que il·lustra la història de la coevolució de la vida i del planeta. 




A més, ens conviden a gaudir i participar de l'espectacle de carrer que tindrà lloc a la plaça Leonardo da Vinci, davant l'edifici, on els animals prendran el protagonisme.



El Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) és una institució amb una llarga trajectòria. La seva història es remunta a la fi del segle XIX i parteix del llegat de les col·leccions del naturalista Francesc Martorell i Peña a la ciutat, que constitueixen la base del que va ser el primer museu públic de Barcelona.



Els espeleòlegs catalans tenim una bona relació amb aquesta no en va, l’Alícia Masriera del GES fou directora del Museu de Geologia i el prestigiós entomòleg i bioespeleòleg Francesc Español, fou director del Museu de Zoologia.



L'any 2000 ambdós museus es van unificar sota el nom de Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella. L'any 2008 es va prosseguir el procés de reunificació amb la integració del Jardí Botànic.

El Museu està treballant en la seva redefinició, amb la voluntat d'enfrontar-se als principals reptes de la difusió de les ciències naturals, com ara el compromís amb la conservació del patrimoni natural i la consciència ambiental; la recerca i el coneixement de la bio i la geodiversitat; l'educació, per facilitar la comprensió pública de les ciències naturals i ajudar a crear vocacions científiques; la col•laboració amb les organitzacions que comparteixen uns mateixos objectius i, sobretot, esdevenir un servei cultural a l'abast de la comunitat.



Molts ens podem preguntar, quin és el futur dels edificis de Geologia i Zoologia?

La institució ens puntualitza que al Castell dels Tres Dragons (antic edifici de Zoologia) les col•leccions de geologia se sumaran a les ja presents de zoologia per ocupar nous espais condicionats per conservar els fons científics i els equipaments i serveis necessaris per preservar, documentar i estudiar aquest ric patrimoni. També se situaran aquí la Fonoteca Natura Sonora, el centre de documentació i la biblioteca especialitzada. En aquest centre, que acollirà investigadors i doctorands, es continuaran duent a terme els projectes de recerca del Museu i oferirà el servei habitual de consulta de les col•leccions, sigui per part de científics professionals, tècnics en gestió ambiental o naturalistes.

El Museu Martorell (antic edifici de Geologia) allotjarà una exposició sobre la història de la cultura científica de la ciutat que veurà la llum en un futur proper.




Adreça web del museu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.