dissabte, 16 d’abril del 2011

Les cavitats del Puig de Cassot


Als inicis d'aquest any 2011, un grupet de col.laboradors del GEB Badalona i de la SECE Manresa vàrem anar a la zona de la Serra del Cairat i Sant Salvador de les Espases amb l'intenció de retrobar algunes cavitats que, com tantes altres, resten amagades en calaixos oblidats i polsegossos.
I no podiem tornar a casa amb el sac buit, perqué ens acompanyava l'amic Julio Fuillerat, que a mitja dècada dels anys 60 dels passat segle va descobrir l'avenc del Fum(entre d'altres), quan formava part de la SIRE-Olesa.

En Julio guiant-nos cap als forats.

El dia resultà profitós, i vàrem trobar i topografiar un total de 5 cavitats de modestes dimensions.
En un primer moment, i a causa dels anys transcorreguts des de les seves exploracions, en Julio ens va portar cap a un terreny molt embardissat, que s'abocava cap a la vessant on es troben els avencs del Clast i de les Monges. Després d'una bona sessió d'esgarrapades localitzàrem diversos foradets, però cap d'ells semblava ser el que buscàvem; de tota manera, l'avidesa d'exploració ens faria decidir-nos per topografiar el que anomenaríem Forat núm.1, de 4,50m de recorregut i 3m de fondària.

Boca del Forat núm 1

Veient que en aquesta zona no trobaríem gran cosa, decidírem mouren's en sentit ascendent cap al Puig  de Cassot, i és aqui on a l'amic Julio li va començar a venir a la memòria la situació dels forats. De seguida vàrem localitzar el Forat del Fum.


Julio Fuillerat (dreta) intercanviant records amb Josep Cuenca.
Manel entrant al Fum


Segons dades anteriors el forat tenia 25m de recorregut i 8m de fondària, però el resultat que hem obtingut és de 62m de recorregut i 14m de fondària. Vàrem poder comprovar el perqué del seu nom, i és que de tant en tant, segons bufa el vent i toca la llum, podem veure bafarades de vapor sortint de la boca.

E. Porcel davallant per topografiar fins a -14m

Resalt situat a la part nord

Un cop feta la feina al Forat del Fum, agafem els estris i continuem prospectant fins trobar els que anomenarem forats 3,4 i 5. Insereixo en format scribd el document on podeu trobar les topografies, coordenades i resta de dades:

Cavitats Del Puig de Cassot i Adjacents


Els forats 3,4 i 5 no son més que la suma de dues petites cavitats (3,4) i l'esquerda a cel obert que les separa (5), i que en conjunt fan 5m de profunditat i 41 metres de recorregut total.


Forat 3
Sobre el Forat 3

Forat 4

Esquerda 5

Per complementar l'informació us facilitem el plànol de situació de les cavitats, i un estudi geològic de la zona en format scribd:







Enllaç a una nota anterior a l'Espeleobloc sobre aquest sector.

1 comentari:

  1. A moltes fotografies apareix l'ermita de Sant salvador de les Espases, a la vessant sud del turó de l'ermita hi ha l'avenc de Sant Salvador. Us ho recomano. A l'abril del 2011 vaig estar visitant aquestes cavitats del Puig del Cassot i l'avenc de Sant Salvador.
    Si hi aneu ja m'ho fareu saber, tant per indicar-vos l'indret exacte o les experiències que n'heu tret.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.