divendres, 12 de febrer del 2010

L’Avenc Montserrat ?

Ahir dijous 11.02.10 anàrem a la recerca dels Troglocharinus de l’Avenc Monserrat. Erem cinc de la SIE (Jordi, Valeria, Victor, David i Núria) i un del GEB (Julià).

En Jordi era l’únic que havia estat a la cavitat...però feia uns 30 anys! El record era incert i les poques referències del paisatge i les bardisses no ho feien fàcil. Teníem una descripció d’unes cavitats al coll de Cassot explorades pels amics del SIS feia vint-i-cinc anys, els avencs del Clast, que si fa o no fa, enteníem que si no eren les mateixes deurien de trobar-se molt properes.

De la casa abandonada que s’utilitzà com a retir de les monges, enfilarem per pujar a la segona gran torre elèctrica.

Escorats a la dreta de la línia elèctrica, en un tram de grimpades per superar uns ressalts calcaris, trobarem un conjunt de forats entre blocs, dels que penetrarem en els dos més espaiosos d’uns cinc metres cadascun.


Els anomenarem Forat de les Monges 1 en les coordenades X0406742, Y4603344 i el Forat de les Monges 2 a les coordenades X0406736, Y4603348.



Arribats al coll de la segona torre, cota 300 m (que no és encara el coll del Cassot, situat a 340m segons l’ICC), en Jordi decideix que és en aquest pla embardissat i selvàtic on cal buscar. Tot i l’equivoca toponímia entenem que es en aquest mateix replà de la Serra del Cairat on es troben els avencs del Clast.

En dues hores de recerca, acumulem nombroses esgarrinxades i diversos foradets minúsculs, finalment la Valeria troba un que es deixa desgrimpar fàcilment (situat amb el número tres al mapa a les coordenades X0406510, Y4603271) podria ser un dels avencs del Clast però no s’assembla a la topo d’en Mansell i Badiella. Capturem un Troglocharinus i deixem unes trampes.


Ja son les tres de la tarda i en Julià encara el tenim perdut pel mig del bosc, gràcies als mòbils, li diem que anem retornant fins la segona torre elèctrica. Com que es impossible anar-hi directament, ens recordem d’en Pep Guardiola, i les seves ziga-zagues, dreta, esquerra, endavant, enrere, recorrem vint metres i hem guanyat cinc en la bona orientació.

Vet aquí que trobem un altre forat que anomenarem del Meandre, per la seva forma característica que permet endinsar-se 5 metres horitzontals, després es fa mes estret però probablement superable degudament equipats. (en el mapa el numerem com 4 a les coordenades X0406523, Y4603335).



Deixem el coll i baixem per un senderó acceptable fins el “retir” de les monges on hem deixat el cotxe. Finalment són les 16 h quan arribem a un restaurant Xinés que encara ens volen atendre.




On és l’avenc Montserrat? I l’avenc del Fum? I l Cova Fuillerat? I els avencs del Clast?

Probablement en la mateixa plataforma que hem estat escorcollant, potser algun correspon a les petites boques que no hem explorat...caldrà tornar-hi!

2 comentaris:

  1. Hola nois el meu nom es julio fuillerat i soc d`olesa de moontserrat.
    Aquesta zona del coll del cassot esta plena de coves diaclasas esclexes i l`avenc del fum i la cova fuillerat estan ha la avore pero damunt del tot sobre la carena.
    Ha la part del torrent de sant salvador esta la`sclexa del pi, i puxant pel camivell de sant salvador, al mig del cami hiha l`avenc de sant salvador

    ResponElimina
  2. Si hus interesa tornari, m`ofareijo per güiar-vos

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.