dilluns, 31 de gener del 2011

El sifó de la Fou de Bor (2)


El passat Octubre del 2010 tal com avançarem en aquest bloc, un equip d’espeleobussejadors composat per Chris Jewel, Artur Kozlowski i David Magdalena de la SIE, realitzà una tentativa de superació del sifó terminal de la Galeria Badalona a la Fou de Bor.


Prèviament es recopilà tota la informació possible de les anteriors immersions realitzades per tal de tenir un perfil d’immersió preparat fins al l’últim punt conegut.


Després de moure tot el material fins a la sala del sifó, degut a les precipitacions que havien tingut lloc uns dies abans, ens trobem amb un nivell molt alt d’aigües . En aquest primer intent de bussejar el sifó s’arriba fins a -23mts. i hem d’avortar l’exploració per la forta corrent.


Decidim deixar passar dos dies abans de realitzar la propera immersió. Passat aquest temps, el nivell del sifó ha davallat més d’un metre i les condicions permeten l’exploració.




Es prepara l’equip de punta composat per Chris i Artur , equipats tots dos amb rebreathers per tal d’afrontar una immersió de molt llarga durada. Una vegada al sifó ens adonem que les condicions són favorables, amb una visibilitat de uns 5mts. L’ antiga línea de fil guia es ressegueix fins una profunditat de -40mts, on apareix un segon fil guia.

A partir d’aquí es baixa fins una fondària de -50mts i després es puja fins a -30mts. Seguidament torna a baixar fins a -40mts on es trobà el final del fil guia existent.


A partir d’aquí comencen a instal•lar un nou fil guia que els porta a una fondària màxima de -80mts. Ara la galeria és ascendent i s’arriba fins una profunditat de -35mts. Havent instal•lat 210mts de fil guia i tenint més de 100 minuts de descompressió es fixa la línia i s’inicia la llarga tornada.

El resultat final deixa la punta del fil guia a aproximadament 586mts des de  l’inici del sifó, amb la màxima fondària de -80mts. La galeria continua ascendent amb unes dimensions considerables. No es realitzà latopografia, però sí un croquis bastant aproximat basat amb el perfil de la immersió i les direccions agafades amb la brúixola en distints punts de la nova galeria.


Finalitzada l’estada, és deixa la continuació per una nova visita.

Enllaç a la pàgina de Cris Jewel.


Alguns posts anterior en l’Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com/2008/01/immersi-la-fou-de-bor-180170.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/06/tutes-de-la-fou-de-bor-exploracions.html


David Magdalena

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.