dimecres, 23 de setembre del 2009

Chaves, la memòria espoliada

L'espoli de la cova de Chaves, al vedat privat del despoblat de Bastaràs (Casbás d'Osca), té ja una denúncia audiovisual, que se suma a la investigació judicial oberta.

Ecologistes en Acció d'Osca ha impulsat la filmació d'un documental sobre la destrucció d'aquest jaciment neolític per a la construcció d'un abeurador per part de la propietat de la finca, així com altres presumptes actuacions irregulars en un territori ubicat a l'interior del Parc Natural i Canons de la Serra de Guara.


'Chaves, la memòria espoliada' és el títol d'aquest film amb què Ecologistes en Acció espera que "aquest acte de barbàrie contra el nostre patrimoni cultural, històric i natural no quedi en l'oblit". La cinta és una producció conjunta de l'oenagé i Imanat Films, sota la direcció de Daniel Orte i María José Garsa. S'espera que pugui ser presentada a Osca el pròxim dia 24, si bé la data no està confirmada.

Segons va explicar Chesús Ferrer, coordinador a Aragó d'aquesta organització, "el documental parla de la destrucció de la cova, però també remarca el context en què s'ha produït això, com ha estat la gestió de la propietat, FIMBAS S. A., i com l'administració li ha deixat fer".

Per a això, el film compta amb els testimonis dels veïns de la zona, que rememoren els usos lúdics del lloc abans que l'actual propietat tanqués la finca amb fins cinegètics. També apareixen els arqueòlegs Vicente Baldellou i Pilar Utrilla, directors de les excavacions, que expliquen què ha suposat la destrucció del jaciment. Cap representant de FIMBAS S. A. va voler fer declaracions, i els seus responsables van impedir l'accés de les càmeres al vedat.

El que sí que mostra el documental són imatges aèries del terreny, preses des d'un ultralleuger. Aquestes fotografies, segons Ferrer, "posen els pèl de punta; en elles es veuen quilòmetres il•legals de pistes forestals, hectàrees rompudes i basses construïdes sense permisos, quelcom increïble en un Parc Natural". Ecologistes en Acció va anunciar que es personarà com a acusació si finalment se celebra un judici contra FIMBAS S. A.

Traducció al català d’un text d’Oscar Senar.

Trailer



Articles anteriors sobre aquest espoli:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.