diumenge, 5 d’octubre del 2008

1er Congrés Associacionisme Cultural Català

No, no ha estat un Congrés amb participació de Federacions Espeleològiques. Potser no s’ha considerat adequat veure’ns com associacions culturals, i tenen la seva part de raó, però convindreu que encara estem més lluny d’ésser clubs esportius.
En tot cas m’ha semblat que s’han debatut temes d’alt interès del que podríem extreure algun profit.
L’Ens de Comunicació Associativa, és una entitat que en aquests moments agrupa a 20 federacions catalanes, (en una bona part de cultura popular) amb els següents objectius:

• Donar la major visibilitat a les activitats sorgides des de les federacions associades i per extensió des del Moviment Associatiu Cultural Català.
• Constituir un espai de relació amb les institucions públiques i privades per tal de fer possible que el món associatiu cultural català tingui cada vegada una major consideració i incidència en la societat catalana.
• Generar espais de reflexió, debat i d'intercanvi d'experiències, dinàmiques que han de permetre afrontar amb èxit els reptes del futur que té l'associacionisme cultural català.

És en aquest darrer objectiu que se centra la convocatòria del 1er Congrés de l'Associacionisme Cultural Català, amb una voluntat d'agrupar a diferents col·lectius i diferents temàtiques ja que es parteix del convenciment que, malgrat les diferents modalitats i expressions que adopta aquest treball en cadascuna de les federacions, hi ha motivacions comunes, necessitats idèntiques, experiències per compartir i, en definitiva, processos semblants, el coneixement dels quals de ben segur enriquirà i farà créixer el moviment associatiu cultural català.

Durant els darrers mesos les federacions i entitats participants han fet aportacions als temes transversals, a partir dels quals s’han encarregat a diferents experts les ponències marc:

· Relacions intergeneracionals per Lluís Sáez (Fundació Lluís Carulla)
· Migració per Salvador Cardús (Fundació Paco Candel)
· Educació i Formació: Pere Solà (UAB)
· Comunicació per Joan Francesc Cànovas (Universitat Pompeu Fabra)
· Entorn de la qüestió de la llengua a Catalunya Nord per Gentil Puig (Centre Cultural Català del Vallespir)

He tingut l'oportunitat de participar en la darrera fase (la presencial) que ha tingut lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (C/. de Sant Pere més Baix, 7) el dissabte dia 4 d’octubre de 2008.
El tema que més m’ha interessat ha estat el de les relacions intergeneracionals.

Soc conscient que en els nostres clubs (o en bona part d’ells sinó més) no es realitza un adequat relleu generacional, cada cop és més difícil que és produeixin noves incorporacions amb un nivell de compromís suficient.

En el diagnòstic s’abordaren quatre aspectes rellevants; la manca de planificació organitzativa; deficiències en la comunicació interna i externa; dificultats actitudinals produïdes per uns canvis socials accelerats que afavoreixen l’individualisme i potencien el rol de mers consumidors; i finalment una estructuració d’activitats allunyada de les necessitats dels joves.

Tot això dins d’un marc d’escàs suport dels poders públics, i competència creixent d’altres activitats cíviques, esportives i competitives.
Diverses intervencions aportaren les seves pròpies respostes, unes bones practiques, (intervencions directes en la xarxa educativa, compartir activitats amb d’altres entitats, promoure grups infantils, establir cercles d’aprenentatge, establir quotes en els òrgans directius per edat i gènere, etc.) totes elles deurien constituir un pla estratègic de creixement i socialització.

Podeu descarregar-vos les diferents ponències en la pàgina del Congrés.

Els nostres estaments federatius deurien de preocupar-se d’aquests temes tant “profundament” terrenals i prioritzar-los sobre altres exhibicions potser més vistoses però per això mateix molt més "superficials".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.