dilluns, 6 d’octubre del 2008

Un article centenari (1904): En las cavernas de Francia.

Diu com a subtítol: Curiosas exploraciones en las entrañas de la tierra
Article extret de la revista Hojas Selectas Revista para todos. Año tercero (1904). Madrid-Barcelona. Editorial de Salvat y Cª, S. en C. Autor: Jacobo Boyer.


És un volum que recopila enquadernades, totes les revistes de l'any 1904. Dimensions. 250 x 170 mm. Article:pàgines 609-623. Aquesta revista es va editar mensualment a Barcelona entre els anys 1902 i 1921. Edició de l'article en b/n.

L’artícle és una exposició cronològica d'alguns descobriments científics arqueològics i paleontològics europeus dins de les coves entre els anys 1774 i 1866. també explica els treballs d'en Martel (1859-1938) a França a partir de l'any 1883 i dóna la seva versió del creador del vocable espeleologia: ...una ciencia nueva, bautizada por Emilio Riviere con el nombre algún tanto bárbaro de Espeleología.

Quan diu M. Martel, la M es refereix a la distinció de Monsieur, ja que en Martel es deia Édouard-Alfred.

Una característica interessant del contingut, és que edita fotografies fetes per en Martel, a més de que són contemporanis amb l'autor J. Boyer. També publica fotografies del gran científic Armand Viré (1869-1951), qui precisament va ser l'introductor del vocable Bioespeleologia, l'any 1904

La vestimenta i els estris que porta l'explorador, són molt particulars: Zapatos de cuero de Rusia, casco de cuero, una bocina de marfil, algunos reconfortantes, como un frasco de ron, etc.
Pel que explica a l'artícle, sembla que l'autor va acompanyar Martel en una visita a una cavitat i va explicant el descens d’un pou amb l’explorador assentat sobre un travesser de fusta i despenjat per la vertical,

Comenta els orígens de les cavitats subterrànies, cita els principals avencs francesos com Bramabian, Padirac, Armand, Betharram, etc.

Això demostra que en espeleo-hosteleria, els francesos ens porten avantatge. Així es poden recuperar les forces després d'una exploració.

Cal destacar una àmplia explicació sobre la bioespeleologia, fet gens habitual en aquells anys. Pot ser un dels primers articles periodístics en que es toqui aquest tema amb amplitud i fotografies.


El peu de foto que indica tisauro (vol dir tisanuro), es refereix al nº 1. El nº 2 és un col·lèmbol.

Quan diu M. Viré, la M es refereix a la distinció de Monsieur, ja que en Viré es deia Armand.

El peu de la foto indica aranya cavernícola, però en realitat no és una aranya, és un un opilió (Ischyropsalis)


També comenta i molt, l'existència de fauna cavernícola, dient que les espècies de dins les cavernes són "parientes degenerados de los tipos normales del aire libre"

Curiosa la definició de l'amfípode. Jo no sabia que tenien potes al cap i a la cua. Deu ser una cosa nova...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.