dissabte, 4 d’octubre del 2008

Projecte Powerpoint

Una esplèndida iniciativa dels espeleòlegs italians.

Des del gener del 2006 s'ha engegat un ambiciós projecte de lliçons en suport informàtic sobre els principals temes d'espeleologia i carst.

Parteix d'una proposta d'en Paolo Forti amb la coordinació de l'Istituto Italiano di Speleologia per compte de la Societat Spelelologica Italiana, amb destinació als cursos d'espeleologia de les diferents etapes, fins i tot a nivell universitari.

Després d'una etapa de definició detallada, tant de la maqueta (colors, text, visualització per daltonics, etc) com del contingut (nivell de llenguatge, autonomia del material, bibliografia a final del tema, reenviament a d'altres ppt, etc.) s'han anat desenvolupant els temes.

Inicialment es definiren 25 lliçons, que amb la col·laboració d'un centenar d'espeleòlegs i coordinadors han anat creixent fins una cinquantena de temes.

A finals del 2007 ja s'havien elaborat 37 lliçons amb un total de 2.300 “diapositives”!.

El treball ha anat creixent, s'ha anat homogeneïtzant i ara entra en una nova etapa la internacionalització, on es pot enriquir amb temes específics (litologies diverses p.ex.) i traducció a d'altres idiomes.


L’equip de traducció al castellà i al català, està integrat per José Mª Calaforra (coordinador) Policarp Garay , Àngel Ginés i Josep Ml. Victòria, una agrupació de diversos accents i competències (Almeria, València, Illes Balears, Catalunya) que de ben segur poden garantir una bona adaptació, que no tant sols serveixi per aconseguir la màxima qualitat possible, sinó a més a més fixar una terminologia de referència en el nostre àmbit de competència lingüística.


L'objectiu final es dur la versió definitiva al XV Congrés Internacional d'Espeleologia de la UIS a celebrar el juliol del 2009 als USA (Kerville, Texas). Els organitzadors del Congrés i la direcció de la UIS han acollit el projecte amb molt d'interès i garanteixen la seva publicació en el DVD del Congrés com a mínim en llengua italiana i anglesa.

Des d’aquestes mateixes pàgines us mantindrem informats de l’avenç d’aquest projecte qualificat de "titànic" pel seu propi impulsor, el competent Jo de Waele.

Convindreu amb mi, que és esperançador que en els temps que corren, floreixen iniciatives d’abast supranacionals, tant interessants com la que avui comentem i la del Grotto Center que fou objecte d’un anterior post.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.