dimecres, 17 d’octubre del 2007

Els Spelaeomene del Marroc


Els treballs de recerca bioespeleológica catalana al Marroc van donant els seus resultats, ara s’acaba de publicar a la revista Heteropterus un article de C.Hernando sobre un nou Domene, el fadriquei.

Hem plau constatar que tres d'aquestes interessants especies, la fadriquei, la aurouxi i la cantonsi, estan dedicades respectivament a tres companys, actualment membres de la SIE, a en Florentino Fadrique, al Lluís Auroux i al Pere Cantons.


Segons Hernando el gènere Domene Fauvel, 1885, després de les darreres troballes, compta amb 4 especies conegudes en Marroc, totes exclusives del mon subterràni:

La primera fou la Domene camusi Peyerimhff, 1949, de la cova Ghar Goran.
La segona és la Domene aurouxi Español, 1970, de la Cova Ifri n’Caïd.
La tercera fou la Domene cantonsi Español, 1972 , de la Cova Wim-Timdouine.

Els anàlisis de l’admirat Español reuniren aquestes tres especies un nou subgènere Spelaeomene Español, 1977.

En aquest treball d'en Hernando s’afegeix la proposta d’una nova especie, la Domene (Spelaeomene) fadriquei sp.nov. Hernando, 2007, de la cova Ifri Tifratin a l’Atlas Mig de Marroc.


A més a més de la descripció d’aquesta novetat, s’han recolectat més exemplars del Domene cantonsi, i es presenta una clau per la determinació i delimitació dels diferents Spelaoemene.


La tasca de recolecció no és gens fàcil, especialment en un país com el Marroc, en el que les distàncies, el clima, l’idioma, etc. posen a prova la resistència dels espeleòlegs, i per això cal congratular-se de comptar amb l’amistat d’aquest grup tan valuós de persones. Enhorabona amics.


Agraeix-ho al “Floren” haver-me suggerit aquest comentari.

les figures estàn extretes de l'article citat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.