dissabte, 22 d’octubre del 2016

Cueva 5 de Agosto (6)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Els espeleotemes
En aquest apunt iniciem la presentació d'algunes formacions litogenétiques. En una primera visió ràpida semblen morfologies molt localitzades, però la mirada atenta descobreix multitud d'exemples, i d'entre ells, diversos de força interessants.

Les formes de degoteig i de fluxe laminar.
Aquestes son les habituals estalactites, estalagmites i pel segment de les pavimentaries, colades crostes i gorgs, de les que ja hem vist exemples en les notes anteriors. Hi ha moltes classificacions, algunes de morfològiques, altres de genètiques, i  varien en funció de l'època i els autors. En aquest text no hi entrarem en l'"etiquetatge" i ens centrarem bàsicament en mostrar unes formes, totes elles lligades a l'aigua de degoteig i l'escolament per les parets i el terra, guiades per la gravetat.
Com vam capturar moltes imatges, el que veureu és una selecció, amb varietat de formes, colors, i textures, i del efectes de les seqüències temporals sobre elles: variacions degudes als canvis de cabal, orientacions adaptades a la fracturació, trencaments per lliscament del substrat, etc.


Estalagmites amb inicis de perforació
D'un procés inicial de dipòsit a un posterior de perforació.

Trencaments i embotiment
Una grossa estalagmita (o columna) trencada, de la que no hem localitzat el sector superior.
Després de la fissuració una bonica bandera en lloc de caure és recolza incrustant-se en l'estalagmita tot mantenint-se en un equilibri precari.
 En el següent cas ha estat probablement el descens del sostre el que ha provocat la paulatina pressió del'estalactita sobre l'estalagmita que l'ha anat esberlant i embotint-se una dins de l'altre.
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.