diumenge, 10 d’abril del 2016

Els gravats de la cova de Gorham (Gibraltar)

Els gravats o pintures rupestres en les coves com a medi de transmissió de codis simbòlics de forma duradora, es reconeix com un pas important en l'evolució cognitiva humana. Considerat exclusiu dels humans moderns, aquest comportament s'ha utilitzat per argumentar a favor de les diferències cognitives significatives entre els nostres avantpassats directes i els homínids arcaics contemporanis, inclosos els neandertals. En aquest article és presenta el primer exemple conegut d'un model abstracte gravat per neandertals, en la cova de Gorham a Gibraltar. Consisteix en una profunda gravació creuada tallada a la roca, que ha quedat coberta per un nivell arqueològic que conté artefactes del període Musterià, amb una antiguitat major de 39.000 anys.
Els anàlisis efectuats mostren que el gravat es va fer abans de l'acumulació de les capes arqueològiques, i que la majoria de les línies que componen el disseny es realitza fent passar repetidament i amb cura una eina lítica en punta dins les ranures, excloent la possibilitat d'un origen no intencional o utilitària (per exemple, el menjar o la pell de processament). Aquest descobriment demostra la capacitat dels neandertals per al pensament abstracte i la seva expressió a través de l'ús de formes geomètriques.


Vídeos 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.