dilluns, 11 d’abril del 2016

L’Avenc de Can Castellet de Dalt (1)

Potser s’ha de viure prou anys per tal d’entendre que un grup d’espeleòlegs veterans que temps enrere trepitjaven per primera vegada molts kilòmetres “verges” d’un trànsit gens fàcil, amb el que això representava de descoberta geogràfica, de treball en equip, d’acceptació amb un somriure esclatant de privacions, de fred i d’esforç i és clar de fatiga, tot fent-hi gala d’un entusiasme insubornable, només recompensat per la joia d’un treball ben fet, que ara, decennis més tard, ens sentim ben recompensats per la visita d’una modesta cavitat en la que gairebé no s’hi pot encabir tot el grup que participa en la seva visita.

Si, el tribut de les antigues exploracions ha estat dur i s’ha endut als millors de nosaltres. Ara els que restem conservem inesborrable en els nostres ossos la duresa d’aquella passió. Ara aprenem a ser més pacients, a acceptar les nostres febleses i alhora valorar la major competència dels companys, sense enveja ans al contrari col·laborant-hi sense pretendre superar-los, cercant fer, dins de les nostres limitades possibilitats, les petites contribucions que estiguin al nostre abast per tal d’aprofundir el coneixement de l’entorn natural, i en aquest camí renovem la mirada sobre el món subterrani, gaudim de cada petit detall, i creixem personalment donant plenitud a la paraula respecte... respecte als companys i respecte a la natura.

Un conjunt variat i variable de nosaltres, ens apleguem i utilitzem com a denominador temporal un mot tant senzill com espeleodijous, que no pretén ser cap grup establert ni deixar de pertànyer individualment a les entitats d'origen... correspon rés més, ni res menys, que a la voluntat de continuar plegats visitant aquest mon subterrani que ens captiva i ens encurioseix.

Després d’aquesta filosofia de tres rals, us diré, perquè vam anar de visita a l’avenc de Can Castellet de Dalt:
-         Per una mena homenatge al pioner Mariano de la Paz Graells notable naturalista que l'explorà fa mes de 190 anys. (1825) - potser 1845 segons rectificació d'en Jordi de Valles - 
-         Per col·laborar amb una recerca bioespeleològica que interessava als amics de Biosp.
-         Per captar-hi unes imatges per documentar millor la cavitat.
-         Per fer-hi una noteta per aquest bloc.
-         Etc.
i sobretot per gaudir unes hores d’amistat amb els companys, visitant una cavitat per a nosaltres fins aleshores desconeguda.

Antecedents
Fragments del Butlletí del CEC (1897)
Catalech de Norbert Font i Sagué
 

Biosp
Un dels interessos de la cavitat és el faunístic ja que es troba en el límit de dues colonitzacions de coleòpters cavernícoles diferents que els companys de Biosp volien capturar. Fins al moment no s'han pogut localitzar sembla que és una zona azoica (no poblada) però caldria controlar-ho periòdicament, per això en la seva darrera visita van col·locat uns paranys, que caldria recollir, 
http://biosp.blogspot.com.es/2012/01/avenc-de-can-castellet-de-dalt.html

La curiosa història de les despulles del francesos llençades a l'avenc, ha estat rescatada pels companys de Biosp i és pot consultar en el seu blog:
M.ariano de la Paz Graells
http://biosp.blogspot.com.es/2012/11/utilitat-dun-avenc-durant-la-guerra-del.html

Butlletí del SIS-CET , núm 9 Juliol 1982
Els companys del SIS en les seves exhaustives recerques per les cavitats del seu entorn publicaren un recull del vessant est del riu Ripoll on és descriu la cavitat presentant la seva topografia. Inserim el treball complert.

...segueix en l'apunt de demà...

2 comentaris:

  1. felicitats a tots els companys dels dijous. en feu enveixa sana gracies per tot el que aporteu a la espeleo
    pau perez

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.