dissabte, 14 de febrer del 2015

Pou de Cal Santó (4 de 5)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Reticles cristal·litzats / Boxwork
D'aquesta particular morfologia hem localitzat diversos exemples en cavitats catalanes. Però en el Pou de Cal Santó la seva presència és realment notable.
Sintetitzant, la seva gènesi segons la teoria més admesa, es tracta d'un relleu reticular de venes de calcita o d'altres cristalitzats (guix, silici, quars...), que reomplia originalment l'estructura de fissures i micro-fissures de la roca. Un procés posterior de dissolució, sovint en règim d'inundació, fa retrocedir la paret però deixa en relleu aquests reompliments, ara formant una petita estructura d'envans, que ofereixen una major resistència a la descomposició química. 
Probablement el primer cas de descripció d'aquesta singular morfologia correspon a la gegantina cova Wind Cave dels EEUU que per la seva espectacularitat ens plau presentar-vos algunes imatges.
També coneixem exemples extraordinaris d'aquesta morfologia al exterior, generalment a deserts o en sectors costaners on el mecanisme erosiu correspon a l'acció del vent o de l'abrasió marina.
Finalment unes imatges excepcionals d'aquesta morfologia desenvolupades en les formacions de la costa d'Euskadi en els gresos de Jaizkibel ben popularitzades pel competent Carlos Galan de la Societat de Ciències Aranzadi.

...segueix en l'apunt de demà...

2 comentaris:

  1. Resulta alucinant les coses que sabeu trobar en aquestes menudes cavitats. Gràcies per ensenyarnos a veure millor i en estimularnos a revisitar les "noves" troballes.

    Ferran, un seguidor fidel!

    ResponElimina
  2. Que xulada !! Boniques formes, molt singulars !!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.