dimarts, 17 de juny del 2014

Cova des Pas de Vallgornera, a l’International Journal of Speleology

L’amic Joaquin Ginés, que ens va mantenint al dia dels interesantisims treballs que realitzen els investigadors i espeleòlegs illencs, justament aquests dies ens ha fet a mans la recent i excepcional publicació d’un número monogràfic de l’International Journal of Speleology volum 43, 2 (2014), dedicat íntegrament a la Cova des Pas de Vallgonera amb un conjunt de 10 articles que ens mostren la diversitat dels estudis realitzats.

Constitueix un exemplar d’unes 150 pàgines i més de 70 mb. que esta disponible per la seva descarrega en aquesta adreça: http://scholarcommons.usf.edu/ijs/vol43/iss2/13

Com és ben conegut la cavitat fou descoberta accidentalment el 1968 per les obres de construcció d’un hotel a la costa sud de Mallorca.  La continuada exploració d’espeleòlegs i espeleosubs han anat documentant fins ara 74 quilòmetres de galeries de les quals 17 subaquàtiques amb unes perspectives força probables de continuació.
Constitueix un fenomen excepcional en el desenvolupament del carst costaner, excavada en les calcàries esculloses del Miocè superior amb una variabilitat litològica, que és considera força responsable del desenvolupament de la cavitat i la seva complexitat morfològica. Des del punt de vista espeleogenètic cal considerar les aportacions hidrogeològiques superficials, els processos de mescla costaners, la recarrega d’origen geotèrmic, hipogènic, ... en fi, un seguit de circumstàncies que plantegen també una problemàtica terminològica,

Malgrat el possible esforç que pot suposar la llengua anglesa, us recomanem vivament que llegiu amb atenció la globalitat del volum.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.