diumenge, 25 de maig del 2014

Cova de Vallmajor (3)

... segueix de l'apunt d'ahir...

Els detalls
Ja hem vist en els anteriors apunt que el recobriment estalagmític en forma de colades s’ensenyoreix en tota la cavitat, però si ens fixem en els detalls veurem incipients estalactites (macarrons) que neixen penjant d’antigues estalactites fracturades.
En alguns punts on apareixen conjunts estalagmitics alineats tant poden correspondre a la fracturació estructural com a les originades per infiltracions-precipitació interestrat.
També podeu veure un exemple de disc que confirma la seva localització en estructures de cabussaments superiors als 30º.
Unes restes òssies soldades al terra.
Excèntriques
Una bona part dels “blocs” de formes arrodonides que trobem a les sales finals corresponen a masses estalagmitiques erosionades, i foradades, que mostren la seva estructura estratificada, això planteja un procés complex d’excavació de la cavitat, probablement actuant com a engolidor, posteriorment una fase de concrecionament, amb grans fenòmens de solifluxió afavorits pel lliscament a favor de la inclinació dels estrats, per tornar-se a reactivar-se be sigui per variacions climàtiques o per renovació de la funció absorbent en èpoques de crescudes, que provoquen un funcionament en règim negat amb intensificació dels fenòmens de dissolució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.