divendres, 23 de maig del 2014

Cova de Vallmajor (1)

Novament per necessitats d’agendes dels participats d’Espeleodijous, vam canviar de dia i fou dimarts 06.05.2014 que vàrem fer la nostra vista espeleològica setmanal. N’érem 10: Dolors Boter, Pere Cantons, Miquel Nebot, Teresa Hernández, José Hidalgo, Lluïsa Mengual, Jordi Perera, Josu Riezu, Toni Robert, i “Víctor”.


Itinerari:
Des d’Albinyana, remuntant per dins del poble anem cap a l’ermita de Sant Antoni que deixarem a la dreta. La carretera aviat és converteix en pista que fa del tot precís la utilització de vehicles 4x4. Passem pel mas d’Escansa i seguim fins que es bifurca just a les proximitats del gasoducte soterrat, punt aconsellable per deixar els vehicles. La pista principal prossegueix cap a la dreta. Nosaltres seguim a peu per l’esquerra, que poc a poc va perdent amplada. El camí va planejant fins situar-nos al capdamunt de la cinglera del barranc de la Vallmajor, aquí un curt baixador ens deixa a la boca de la cavitat. En total, poc més de 10 minuts de caminada.
Aquesta cavitat conté pintures rupestres protegides com Patrimoni de la Humanitat en el conjunt de l'Art rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica.

- Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN).
- Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español.
- Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català.
- Patrimoni Mundial. UNESCO, desembre 1998.Núm. Registre Bic: R-I-55-0501


Reixa de protecció a l'accés directe a la saleta de les pintures

Bibliografia seleccionada
VILASECA, S.; SOLE, JM; MONTSERRAT, J. (1961) – “la Cueva de Vallmajor y sus Pinturas Rupestres” Inst.Est.Tarraconenses. 40 pàgs,

Les representacions, amb un estil molt esquemàtic, figuren animals i signes. S'individualitzen 17 figures corresponents a quadrúpedes (cérvols i possibles cavalls), arcs, una creu inscrita en un cercle, traços i restes de pigment. El seu estat de conservació no és gaire bo i segons diuen a part de la seva degradació natural han estat embrutades per ditades de fang causades per algun visitant ignorant. Les pintures eren cobertes en part per dipòsits de l'edat del Bronze. L’accés directe és troba protegit per un reixat. Nosaltres vam preferir no accedir a la saleta pintada per tal de no contribuir a la seva degradació, perquè vulguem o no el “passeig” per la cavitat ens recobreix d’una fina, però persistent capa de fang.

SUÑER, E.; VICENTE, J.; BOIXADERA, E. (1959).- "Estudio geoespeleológico de la cueva-sima de Vallmajor" Speleon (10-1/2):3-32


Conservació
En el seu conjunt és una cavitat bruta, amb el terra ennegrit que envaeix tots els llocs on s'han posat les mans. Però cal reconèixer que darrerament s'han fet operacions de neteja, com mostren els recobriments de las pintades de la boca i la retirada de múltiples deixalles que sembraven el racons més recondits de la cavitat. 
2014. La paret dreta ha estat recoberta d'una capa de pintura no gaire estètica però que recobreix les anteriors inscripcions
Encarà però hi han uns conjunts vergonyosos que ocupen les parets més destacades de les sales finals, on els "grafiters" no han pogut resistir-se a deixar empremta de la seva inconsciència.
Fora d'aquests exemples lamentables, hi ha altres inscripcions disperses, de menor tamany i en llocs sovint difícilment accessibles que hem procurat no mostrar en les fotos realitzades, ja sigui cercant l'angle adequat o esborrant-les digitalment. 

... segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.