dilluns, 2 de desembre del 2013

L’avenc de les Piques, Mura. (1)

De nou pel molt apreciat massís conglomeràtic del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac. En aquesta ocasió pels relleus de la serra de l’Obac, dins del terme de Mura, anem de visita al petit, però força interessant, avenc de les Piques, també conegut com avenc de la Sabatera. En la colla d’aquest dijous 28.11.2013 hi participem catorze companys:  Dolors, Emili, Jaume, Jordi, José, Juli,  Julià, Miquel, Pere, Ricard, Tere, Toni R., Toni T. i “Víctor”.

Situació
Situat sota el turó de la Roureda, dins del bosc de la canal de la Sabatera, el camí que hi mena, té diverses bifurcacions, i tot i que hi trobem fites, cal anar en compte i, si és possible, auxiliar-se d’un GPS... i fixar-se bé en les cruïlles si no volem fer més marrades de les necessàries.  

L'avenc de les Piques
Coneguda des dels anys 50 aquesta cavitat és cèlebre per les seves “piques” a les que dedicarem l’article de demà. 
S’inicia per un conducte vertical d’uns 5 metres de profunditat. Alguns van baixar i pujar... per una escala de les dites “elecktron”, rememorant vells temps!. La majoria vam utilitzar els habituals sistemes de “sols corda” amb fraccionament o no en funció de les dues instal·lacions efectuades. Un exemple més de l’exquisida diversitat que caracteritza als amics d’espeleodijous, on tothom fa el que vol i com vol, tot respectant la natura i els criteris de cadascun. Els uns més seriosament, els altres, festivament, però tots convençuts de col·laborar activament en aquestes sortides que alhora que gaudim de la natura, també en alguna manera, contribuïm a documentar i compartir, el coneixement sobre patrimoni subterrani del país.
A la base del pou una galeria en pendent, ocupada per un esbaldregall procedent tan dels dipòsits detrítics arrossegats pel vessant exterior com de l’obertura de la cavitat, ens condueix a una sala de d’on parteix la galeria de les piques, en la nostra visita totalment buides. 
El conducte continua en forma de meandre de petita alçada, temporalment actiu, que aviat ens obliga a gatejar, punt en el que vam deixar la nostra visita.
La precisa topografia de l’amic Salvador Vives (SIS) ens mostra que 5 metres més endavant la gatonera desemboca en una saleta que finalitza per un  reompliment estalagmític.
En total un modest recorregut de 66m i 14m de desnivell.

Identificació i recol·lecció de fauna

... segueix en l’article de demà...

2 comentaris:

  1. Esta molt de be¡¡¡¡¡¡ Aquest diumentge mi hi volia acostarhi aquest avenc
    Captain Garfio

    ResponElimina
  2. Serà cèlebre per les piques, ara bé, la seva gatera final també es merix el qualificatiu de cèlebre. Hi ha un bon tros que vas totalment encaixonat pels quatre cantons i sols et pots donar la volta a la "saleta" final. Tela marinera!! Salut companys i ,com sempre, comentar que és un bloc fantàstic!!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.