dimarts, 3 de desembre del 2013

L'avenc de les Piques. Mura (2)

... continua de l'article d'ahir...

Formes de detall 
Les parets
Com ja hem tingut oportunitat de mostrar en altres visites a cavitats excavades en conglomerat, la diferent constitució dels palets ofereixen resistències desiguals als processos de desgast. Tradicionalment als conductes de formes polides, arrodonides, se'ls considerava resultants de l’erosió o fricció que l’aigua en moviment, amb gran força mecànica, provocava el fregadís de les parets i el transport dels detritus resultants.. Però també quan el mecanisme principal és la dissolució, provocant la disgregació química dels diferents materials, ofereix en processos madurs, una igualació del perfil de detall, “polint” les parets.

Espeleotemes
El concrecionament en l’avenc de les Piques també es mostra força localitzat, i presenta, en els punts més accesibles, mostres de l’acció vandàlica dels que malauradament encara no han interioritzat la necessitat de conservar el patrimoni natural.

Les Piques
Les magnifiques “piques” que singularitzen aquesta cavitat, s’atribueixen a l’acció de dipòsit que procedeix d’una lamina d’aigua carregada de calcita que precipita més ràpidament en el seu límit, afavorint l’alliberació del CO2. Poc a poc aquest fenomen va creant una barrera que s’autoalimenta creant una cresta que individualitza la bassa interior. Resulten dipòsits amb un carener de forma ondulada amb la paret limitant de forma quasi vertical que correspon a la part de la màxima pendent. El desnivell inicial del conducte és regularitza per medi d’aquest esglaonament, de bassetes. Originalment els recipients resultants s’omplen d’aigua i en sequera o canvis climàtics poden restar totalment buits.

En la literatura espeleo-morfogènica a aquestes “piques” se les denomina rimstone pools en llengua anglesa o gourgs en francés, que en català comptant amb l’assesorament fonètic i linguistic d’en Carles Albesa i Jordi Mir (Diccionari d’Esports de Muntanya. 1998 Edicions 62) vam proposar d’anomenar gurs,

Els gurs de l’avenc de les Piques son un exemple interessant on veiem una succesió imbricada d’una notable complexitat que fa interessant elucidar com s’han generat algunes de les seves formes en detall.
 
Microgurs

Accés a 30 articles anteriors en l’Espeleobloc sobre cavitats de Sant Llorenç del Munt i l’Obac:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.