diumenge, 1 de desembre del 2013

Les visites a la cova Urbana de Tarragona

En diverses ocasions ja hem tractat en aquestes pàgines les particularitats d’aquesta cavitat i de la gestió gairebé patrimonial que realitza la societat/club administradora.
Ara hi tornem per contribuir a la difusió de la “normativa” que la nostra Federació Catalana d’Espeleologia ens ha tramés, i que conseqüentment cal entendre que té la seva conformitat:


Vídeo d'en Víctor Ferrer (2011) il·luminació Scurion

Portada del llibre d'en Víctor Ferrer sobre la Cova Urbana

La web de la Societat d'Investigacions Espeleológiques de Tarragona
Vist que la SIET té una pàgina web, bàsicament orientada als seus "clients potencials", l’hem visitada i tot que encara deu estar en construcció, hi apareixen algunes informacions interessants que em permeto reproduir a continuació:
                                                                 http://www.siet.cat/

Sembla que aquesta cavitat, amb el vist-i-plau de les institucions, s’ha convertit en una mena de “negoci” dels mal anomenats “esports d’aventura”. Vosaltres mateixos!

Selecció d'articles anteriors a l'Espeleobloc:

6 comentaris:

  1. Regulacio o principis de privatitzacio? Hay que joderse
    J Coma

    ResponElimina
  2. Voldria expressar la meva opinió, ja que crec que el debat pot ser molt interessant, i deixant clar que preten ser una crítica constructiva, ja que no tinc vinculació amb cap de les parts afectades.

    Sincerament no estic d'acord amb el to de la publicació, on es deixa ben clara la posició contrària a que un club pugui explotar, comercialment o no, una cavitat.

    Em pregunto si hom preferiria que enlloc que la Cova Urbana fos explotada per la SIET, ho fos per una empresa privada sense cap vincle amb la Espeleologia Catalana, centrada en treure rendiment econòmic, potser aleshores tots estariem contents i respectaríem com es porta a terme la gestió de la mateixa.
    Hi ha varis exemples a Catalunya de cavitats gestionades per empreses, sense oblidar la gran quantitat d'empreses d'aventura que ofereixen descens de barrancs i espeleologia.

    També en altres països, trobem molts exemples de cavitats gestionades directament per clubs, que utilitzen les visites per a turistes per a treure beneficis que molt sovint es reinverteixen en la pròipa entitat o en exploracions. I a Catalunya, moltes associacions cobren per seveis, i paguen als qui hi "treballen".

    Si totes les cavitats "comercials" de catalunya estiguessin gestionades per clubs enlloc d'empreses, potser la nostra espeleologia gaudiria d'una estructura més sòlida, amb clubs més forts capaços d'emprendre projectes més ambiciosos.

    Entreveig al problema també un rerafons personal centrat amb els "qui" ho exploten, més que amb el "què" exploten. Això no fa cap bé a la comunitat i sols deixa un llegat lamentable als qui seràn els nostres successors, als qui deixarem una societat decadent amb una palesa manca de motivació, objectius i perseverança.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No estoy muy segura si el subsuelo puede ser privatizado, pero debe tener el mismo derecho un club, sociedad o persona. De acuerdo con que se puedan remunerar e incluso obtener beneficios de las visitas guiadas, el problema es que mayormente la privatizacion lleva implicita una dificultad incluso una imposibilidad de investigar o explorar por parte de otros espeleologos. En España hay varios casos de estos abusos de la gestión de cavidades, sitemas, incluso de macizos enteros.
      Esperanza Gracia

      Elimina
    2. Hi ha quelcom que no queda clar:
      Els 5€ els cobra la SIET, però van en concepte de pagar les despeses del parquing??? Quines despeses???(se suposa que uns espeleòlegs no gastaran ni aigua ni llum!!!) La comunicació amb la cova ocupa una plaça de parquing???

      Per mi no hi ha res que justifiqui els 5€. Crec que el to de l'artícle és neutral a excepció de l'última frase (està clar!), és el propi lector que hi va trobant una manca de coherència sobretot en la comparació de la normativa pels federats i la propaganda de la SIET.

      T.M

      Elimina
  3. Vergonyós....que uns espeleòlegs cobrin a companys de Federació? repeteixo, vergonyós.

    ResponElimina
  4. El que només es diu a la boca petita és l'exageradisima xifra de recorregut topografic que pel que sembla ningú contrasta, ni cap dels espeleosubs actualment "punters" pugui verificar.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.