dimecres, 5 de juny del 2013

La cova del Blai (1)


...segueix del post d’ahir...

Aquesta coneguda cavitat, també anomenada cova d’en Xoles, o cova de Pratdip, fins i tot cova del Mas Monet presenta un recorregut topogràfic de 164m i un desnivell d’uns 20m sense cap dificultat vertical.  En conjunt podem considerar que es tracta d’una simple sala descendent a favor de l’estratificació multipartida en diferents àmbits per processos clàstics i litogènics. Encara son ben patents les obres de condicionament per facilitar la seva visita, paret i marc d’entrada (sense porta) i graons enllosats que permeten un fàcil descens per la primera “sala”. Lateralment hi ha tres comunicacions amb la “sala” del costat. Remuntant permet fer un circuit, mes arrosegat, i retornar prop de la boca d’entrada.
La gosseta Duna aprofita els graons per descansar una estoneta
Totes aquestes rampes terroses i en colades, recobreixen en diversos episodis superposats, una successió de blocs, i restes d’anteriors concrecionaments sovint fragmentats, amb nombroses senyals de desplaçament per processos de lliscament i fracturació.  
Espelmes distribuïdes per tota la cavitat
Unes grosses arrels s’endinsen i apareixen pel terra forces metres endins.
Una singular “agulla” vegetal que perfora el sostre i sobresurt uns bons 20 centímetres.
Si analitzem les topografies destaquen alguns elements sorprenents. En la interpretació d’en Llopis el sostre és massa pla, i no va dibuixar el sector inferior de la rampa. L’aixecament d’en Miñarro força estilitzat presenta una divisió entre sales per productes clàstics, contrariament a la d’en Llopis que la considera litogenètica. La d’en Montserrat se'ns dubte és la més detallada. Totes son interessants, unes més interpretatives, altres topogràficament més complertes . A nosaltres totes ens valen i els hi donem les gràcies als respectius autors per la seva feina.


 Les dades de temperatura i humitat es mantenen gairebé iguals a les enregistrades 80 anys enrere.
  
... continua en el post de demà...


1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.