dimarts, 4 de juny del 2013

El carst de la Muntanya Blanca de Pratdip

El dijous 30.05.2013 vam fruir d’una interessant i agradable visita per aquest relleu del paratge natural del Consorci de la Serra de Llaberia. En vam aplegar set: Carles Fontgivell, Dolors Boter, Floren Fadrique,  Jordi Perera, José Hidalgo, Lluís Marrasé i “Víctor”. 

En el post d’avui farem unes referències generals a la serralada, amb especial menció dels antecedents espeleològics, al que seguiran en els propers dies els posts dedicats a la cova del Blai i a l’avenc del Pla de Pratdip.
En una visió global del relleu triàsic de la Muntanya Blanca de Pratdip, destaquen unes primeres franges de  roques de color vermellós que estan formades per gresos silícics i argiles roges que pertanyen al que geològicament s’anomena Buntsandstein.  La roca de sobre, de color blanquinós està formada per calcàries micrítiques i dolomies pertanyents al Muschelkalk inferior (edat aproximada d’uns 210 milions d’anys), on es desenvolupen les cavitats visitades.

De fet aquest dia hem resseguit l’excursió que van fer  ara fa ja gairebé 80 anys un grup d’espeleòlegs,  socis del Club Muntanyenc Barcelonès. Valguin aquestes notes com homenatge a aquests pioners, entre els que destaquen cognoms tan il·lustres i admirats, com Español, Llopis, Villalta...els veritables iniciadors de l’espeleología científica a Catalunya.

Llopis, N. Els fenòmens càrstics de la Muntanya Blanca de Pratdip
Sota Terra II, 91-102. 1935

Altres antecedents espeleològics:

Miñarro, JM. / Lazaro, P.  Breves notas descriptivas sobre algunas cavidades de la Serra de Llaberia (Baix Camp. T.) Espeleosie nº20 (45-63) 1977.

Montserrat, A.  Sobre algunes cavitats de les comarques del Baix Camp i Priorat
Espeleóleg nº28 (489-530) 1979.

Altres documents destacables:
Un vídeo
Una visió excursionista


 ...segueix en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.