dissabte, 6 d’abril del 2013

Cova del Manel (3)


Les concrecions
Com passa sovint en les cavitats conglomeratiques, tal vegada per la menor densitat de microfisures, les formacions estalagmitiques apareixen molt localitzades en els punts de major infiltració que lògicament corresponen a les grans fractures, especialment en les denominades megaclases que travessen diversos horitzons litològics.
En la cova del Manel destaca el massís estalagmític que irromp en la sala C.E. Pirenaic procedent d’una potent xemeneia i la confluència amb la galeria Datzira.  
Magnífic exemple de gours imbricats
Petites i molt localitzades eflorescències aragonitiques

Degradacions
Sovint les cavitats molt freqüentades, especialment si son de fàcil accés, presenten diversos elements de degradació. El primer, inevitable i en gran part inofensiu, és el poliment dels passos per on han lliscat tantes persones. Tot i que la cova està raonablement neta de deixalles, apareixen pintades de tots tipus i colors; unes destinades a marcar el sentit de la progressió en els punts laberíntics amb una mida totalment desproporcionada, altres per alimentar un infantil ego personal signen la seva presencia en els llocs més visibles.
També hem vist, algunes mostres d'aquests anònims escultors del fang, que escampen la seva lamentable obra sota terra.
Fins i tot els incivics col·leccionistes de concrecions, han deixat la seva empremta i podem trobar algunes estalagmites seccionades.
Finalment, una obra dels benintencionats pessebristes, que té com a millor funcionalitat, que és pot extreure amb facilitat...i sense deixar-hi cap senyal!

4 comentaris:

  1. Primer volia felicitar-vos per les fotos i pel bloc en general; molt bona feina!

    M'agradaria saber si vau pujar al pis de dalt i en teniu fotos; he visitat aquesta cavitat un parell de vegades però sempre m'ha quedat pendent aquest sector.

    Prop de l'entrada crec que és el punt més fàcil per pujar, però per tornar a baixar un cop s'hagi avançat, no tinc gaire clar si per alguna de les xemeneies.. o es millor pel laminador que dona a la sala C.E. Pirenaic.

    Hi ha alguna dificultat explicita en l'ascens/descens d'aques segon pis?

    gràcies!

    ResponElimina
  2. Varem pujar al pis superior al laberint sud.

    No tenim imatges d' aquest lloc ja que no ens semblà prou interessant.

    Al laberint Sud es pot accedir passat la gatera del tubo i anar cap al laberint nord, al que també es pot arribar abans de les galeries paral.leles.

    Entre mig d' aquest dos punts, hi ha llocs que donen accés al pisos superiors

    ResponElimina
  3. Felicitats per aquest gran bloc
    Jo he estat amb un company fa poc pero no varem poder passar del primer laberint i es que sense saber no es pot fer res.

    Volia saber si feu sortides i si son de lliure inscripcio ja que m'agradaria molt veure-les pero amb algu amb experiencia.

    Gracies per tot

    ResponElimina
    Respostes
    1. El "grup dels dijous" surt regularment cada setmana, però no és un grup d'iniciació. Primer cal ser membre d'algún espeleo-grup o secció d'espele i obtenir la llicència federativa d'espeleologia. De fet tots el que hi participem som "veterans".
      Atentament,



      Elimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.