dilluns, 3 de desembre del 2012

Forat de l'Or 2012: La topografia


Tot va començar el diumenge 12 de febrer de 2012; a la boca de la cavitat feia una temperatura de menys deu graus i bufava un vent que tallava. Però allà estaven, amb els equips de busseig preparats per entrar al Foral de l’Or …

Volíem conèixer una mica més aquesta cavitat, i no cal dir, també a veure si trobàvem el que tants abans que nosaltres havien buscat:  la continuïtat  de la cavitat per dins d'el sifó.
 
Aquell dia la sort va estar amb nosaltres, si, vam trobar la continuïtat d'aquesta surgència. El primer pensament va ser per tots aquells que abans que nosaltres ho havien intentat; són moltes les cròniques que havíem llegit i escoltat, són molts els que, des d'els anys vuitanta amb uns equips molt precaris, ho havien estat provant. Era per a tots ells que ho havíem trobat, era per a tots ells  l’alegria i il•lusió que ens regalava la cavitat amb aquelles imatges que enriquien els nostres ulls.

Ens sentíem uns privilegiats, altres s’havien quedat molt a la vora… Teníem davant nostre unes galeries inèdites que ens obrien un munt de treball, tant en exploració terrestre, com en exploració subaquàtica. Desconeixent encara la magnitud de l’exploració que ens venia al damunt, tan sols sortir de la cavitat, vam comunicar l’esdeveniment als companys del GEB, i amb l’interès i l’entusiasme que van rebre la noticia, l’únic pensament que ens venia al cap era preparar una nova campanya per la setmana següent.

Doncs bé, d'això ara fa deu mesos. Han estat deu mesos de fort treball en el que la il•lusió, l’esforç i el compromís de tot un col•lectiu ha fet possible dur a terme una empresa titànica com la que s’ha realitzat. A dia d'avui  s’han topografiat mes de mil cinc-cents metres nous de galeries, tant terrestres com subaquàtiques, una exploració sense precedents dins el nostre petit país. Ha estat possible implicar a un molt nombrós equip humà format per diferents clubs, tant del nostre entorn, com vinguts de terres llunyanes, en el que tots i cadascun dels participants han posat el seu granet de sorra, han posat la seva il•lusió i esforç, han posat la seva disposició, regalant-nos en cada moment la seva persona.

De tot aquest enriquiment humà, hi ha un resultat, i el resultat es aquest:

(Planta sencera - navegable-.)

(Planta dividida en dos)

(Alçat projectat sencer- navegable-)



(Alçat projectat dividit en 4)



Han participat en els treballs de topografia

Jordi Yherla, Èric Yherla, Joel Borrazás, Carles Ramoneda, Jonhatan Alcantara, Carlos Gasio, Eliseo Belzunce, Mikel Zabaleta, Malen Bergadà, Emilia Doña i Brauli Torres.

GEB (Badalona), Speleocorb (Corbera), SAM Tremp, EGAN Igualada, SIS Terrassa, ECS Sabadell, EC Gràcia , Grupo Espeleológico Otxola Navarra, Club Kresala Guipuzcoano, Grup Nord Mallorca, Centre Excursionista Balaguer, Centre Excursionista Castellar (Castellar del Vallès), Busseig Pallars, Unisub Molins, Mola Club Blanes

Acompanyant tots aquest treballs realitzats, s’han tret imatges, fotografies i informació per elaborar un treball d'investigació i divulgació sobre aquesta cavitat.

També, a la vegada, responsables de TV3, tot i veient la importància d'aquesta exploració, en quant a la magnitud que havia agafat, als medis humans que hi estaven intervenint i en quant a la tecnologia que s’utilitzava en les immersions, ens van proposar de fer un reportatge pel programa Temps d'Aventura que ja ha estat emès per aquesta cadena.




Ara, l’exploració d'aquesta cavitat continua, de fet ja hi ha aproximadament 150 m de fil nou instal•lat, esperant a servir per la topografia.

En el nou projecte d'exploració s’inclou instal•lar una línia telefònica per tal de tenir comunicació des de la boca de la cavitat amb la galeria Diego Ferrer. Si la galeria Nil continua mes enllà, hi ha la possibilitat de muntar un campament base en aquesta galeria, la Diego Ferrer, amb la intenció de fer permanències i poder establir comunicacions amb l’equip exterior.

Doncs amb aquesta última aportació, el Forat de l’Or s’acomiada d'aquest 2012, no sense esperar que en el 2013 ens reporti més satisfaccions en forma de noves galeries.

Jordi Yherla Santolalla
Grup d'Espeleologia de Badalona


Anteriors notes a l'Espeleobloc:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.