dijous, 1 de març del 2012

Forat de l’Or, 18 de febrer 2012


Ens tornem a trobar a la boca d’entrada d’aquesta cavitat, aquesta vegada amb: Jordi Miró, Jordi Yherla (fill), Ferran Marquès, Xavier Soler, Imma Mochón, Laura Vera, Sasha, Vanessa Sanchez i Antonio Cantos, Carles Ramoneda i Jonathan Alcantara.

Creiem que el  “forat de l’or” té un recorregut força llarg i l’empresa que volem dur a terme avui és força ambiciosa, així que, avui anem amb més material.


Amb tot el material dins i equipats, iniciem la immersió pel sifó nº 2 (Sifó principal), arribant a la galeria aèria “Ferran Marquès”. Ens treiem els equips i portem el material fins l’entrada del sifó de la galeria “Ibèrica”.


És un recorregut aproximat d’uns 80 m. que no suposa gaire dificultat. Ens equipem i iniciem la immersió per aquesta galeria fins arribar al final de la línea marcada deixada el 12 de febrer. Enganxem línea nova i comencem el recorregut cap  al  desconegut, en Joel utilitza el propulsor i va prenent apunts per desenvolupar la topografia i en Jordi va instal·lant el fil tot seguint el recorregut sinuós d’aquesta galeria, la “Iberica”, tot descobrint diferents bombolles d’aire que es podrien utilitzar en cas d’emergència.
La galeria “Ibèrica”, després d’un recorregut de uns 450 m. ens porta a un altra galeria aèria que li hem ficat el nom de “Diego Ferrer”, en memòria d'aquest destacat espeleòleg. És una galeria de més de 200 m2.




Suposem que aquesta Galeria queda totalment inundada quan la cavitat entra en càrrega. Un cop més, ens tornem a treure els recicladors, les ampolles de emergència, el propulsor i, a peu, iniciem el recorregut per aquesta galeria. A primera vista no trobem  continuïtat, i ens envaeix certa sensació de decepció, per dins ens preguntem: s’acaba aquí? .....no pot ser !!! , però sorpresa!!!!... al remuntar uns metres a la diaclasa que li dona forma a aquesta part de cova apareixen uns pous al terra de la galeria, fent-se evident la continuïtat de la cavitat.


Al primer pou, amb un diàmetre de 2 m i una alçada fins l’aigua de 1,5 m.,  se li aprecia una fondària estimada d’uns 8-10 m., i per les marques de corrent que té per un dels costats imaginem  quina serà la direcció que pren de nou la cavitat. Aquest sembla ser el més accessible per continuar l’exploració.
El segon i tercer pou estan dins del que podríem descriure com una petita gruta que es forma en un fort pendent ascensional. En la direcció que els trobem,  creiem que estan comunicats amb el primer pou , la qual cosa ens fa imaginar que es tracta d’un nou sifó.


L’entrada al primer pou per continuar l’exploració  és relativament fàcil, tan sols s’ha de fer un salt de 1,5m, però la dificultat de poder sortir amb seguretat ens fa decidir  que és millor tornar un altre dia amb el material adient per salvar aquest petit entrebanc. Fem algunes fotos i estudiem les opcions per poder muntar algun tipus d’instal·lació, més tard decidim retornar,  ja que els nostres companys ens estan esperant a fora i el temps que havíem acordat s’està esgotant. Hem estat 4 hores i mitja dins l’aigua i sabem que ens espera un caldo calent que ens han preparat els nostres companys.

Una vegada més, agraïm a tots els companys la seva col·laboració per fer possible aquesta exploració, així com a "Divertug" per haver-nos cedit un dels seus propulsors.

Joel Borrazás & Jordi Yherla
GEB


Enllaç a l'anterior article d'aquesta renova exploració del Forat de l'Or
http://www.espeleobloc.blogspot.com/2012/02/novetats-al-forat-de-lor-terradets.html

2 comentaris:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.