dimarts, 5 de juliol del 2011

Rescat de tres catalans a la PSM


L’alerta es va produir la nit del dissabte 25.06.11. Tres Catalans de 25, 50 i 51 anys, (Salvador Belchi, Juan Casado e Ismael Marín) tots socis del GET de la A.E. Talaia de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), que entraren divendres 24 a les 12,30h per la boca de la Tête Sauvage (Sistema de la Pedra de S. Martí), amb intenció de fer la travessa sortint per la Sala de la Verna.
 Però en no trobar el bon camí, cap el punt clau del Gran Canó, esgotats, fan marxa enrere i és refugien en el camp dels Anciens a més de 500 metres de profunditat.

Ho teníem tot previst, tant en vitualles com en material, menys que un de nosaltres tindria un gros cop de fatiga. S’havia esgotat al descens, ha agafat fred, i va endarrerir el grup” explica Salvador, el primer en sortir per la Tête. “Jo coneixia aquesta travessa, ja que l’havia feta en l’any 2.000.


Sabent que un altre equip d’espanyols anava a descendir per la SCR3 (Soum Couy), una l’entrada lleugerament superior, els tres espeleòlegs han preferit esperar-los junt al seu camarada afeblit.


Soc membre dels espeleo-socors catalans, i sabia que a partir del moment que els nostres companys del SC3 puguin donar l’alerta, tot s’organitzarà per ajudar-nos a sortir. No hem tingut por, però he de reconèixer que els socors francesos estan molt ben coordinats”

Dissabte, al voltant de 14 hores, els altres dos espeleòlegs del SCR3 entren en contacte, i continuen fins la sala de la Verna per alertar els serveis d’emergència a les 22 h.

El pla de rescat es va desencadenar al voltant de la mitjanit. Un equip entrava a la Tête Sauvage a 3 h 15 del diumenge. Consta d'un metge, Didier Marion, d’Oloron, una infermera d'urgències Christine Gastéreguy, i tres esperimentats espeleòlegs, que van arribar a connectar amb els desafortunats a les 10 h., quan ja duien poc mes de 48 hores que estaven sota terra a una temperatura de 5º.

Un altre equip de rescat de dos espeleòlegs havia instal•lat cable telefònic fins a la base dels pous a -420m. A les 16 h ja s’estableix una comunicació amb superfície ( Gérard Cazenave de l’Espeleo Socors, Bernanrd Pedouan dels Bombers, i Éric Theillet dels “gendarmes” constitueixen el triumvirat que dirigeix el rescat). Al voltant de les 17h 30 ja s’informa que rescatats i rescatadors ja es troben a -220m.


El primer dels “supervivents”, en Salvador, surt a l’exterior poc abans de 19h 30 del diumenge 26. Juan, el més afectat, surt a les 21 h 20, amb una costella trencada a causa d’una caiguda i va ser evacuat a l’hospital d’Oloron. El darrer l’Ismael surt sense problemes a les 21h 45.

Han passat 60 hores sota terra.

Alguns documents que us ajudaran a valorar aquesta noticia:

La travessa





Fragment de la pel·licula à travers la Pierre




Exercic de socors del SSF


Una selecció de notes anteriors publicades a l'Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/10/travessia-tete-sauvage-bassaburuki.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/04/documents-sobre-la-psm.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2011/03/psm-fotos-de-brice-maestracci.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/08/el-pou-lepineux-la-psm.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/10/psm-recordant-els-primers-temps.html



1 comentari:

  1. Encara esta la percha carbassa que vaig clavar fa 2 anys juasjuas
    Captain Garfio

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.