dilluns, 4 d’abril del 2011

Coves del Toll


El dijous 31.03.2011 visitarem la Cova del Toll a Moià. Érem una bona colla i amb interessos complementaris. Per una banda en Miquel Nebot que gestionà l’activitat centrada en els aspectes arqueològics i paleontològics. En Hilari Moreno com a president de la FCE per tal de signar un conveni amb l’Ajuntament i el seu patronat en benefici d’ambdues parts. La colla dels bioespeleòlegs, Jordi Comas, Agustí Meseguer, Lluís Auroux (amb la Lluïsa i el net). Fent de fotògrafs Víctor Ferrer, Pere Cantons i Josep Pastor. De figurants, espatlla-fotos i col•laboradors: Julià González i l’Eulalia, en Jaume Julià, en J. Benito, la Dolors Boter, en Ricard Alsina, el "Truji", el “Víctor” i el “Visu”. I finalment l’amable Julià guia de la cova que ens deixà oberta la reixa per tal que es pogués fer una incursió per les galeries que van des de la cruïlla fins la surgència. Total una bona colla de 19 participants.

La crònica la dividirem en tres posts, el d’avui dedicat a la visita de la cavitat, el proper centrat en el museu de Moià, i el darrer centrat en les excel•lents publicacions dels estudiosos locals.

El Sistema de la Cova del Toll
Carstificació
Aquesta xarxa subterrània està excavada en les calcàries eocenes de Collsuspina que capbussen uns 10º al NW, son d’una coloració gris fosc i aspecte nodulós, que presenten una nombrosa presencia de foraminífers, bivalves i coralls, ben visibles en les superfícies de les parets polides per la dissolució.


Aigües amunt l’avenc del Bassot de -12 m permet accedir al trajecte del riu subterrani prop de la seva capçalera penetrable. Segons el règim pluviomètric l’avenc tant pot actuar com engolidor o com sobreeixidor, es clar que les obres realitzades per regular el seu cabal han alterat el seu funcionament natural.

Aigües avall el riu surt a l’exterior per la Surgència del Toll constituint-ne en tributari del Torrent del Mal. Entre ambdues boques trobem la Galeria Sud, antiga surgència que havia quedat curullada per sedimentació. Es precisament en els treballs d’evacuació i excavació d’aquest sediments que es feren les primeres troballes que situen a aquesta cavitat com un dels nostres millors jaciments faunístics del quaternari.
La morfologia de la cavitat presenta bells exemples de formes freàtiques, pendants, coupules, etc. Retalls sedimentaris fent terrasses re-excavades i canals de volta per circulació sobre reompliments mostren una evolució complexa, amb períodes de quasi total obturació de les galeries.

La rellevància d’aquest sistema ha merescut ser qualificada com geotop 221 per la Direcció General del Medi Natural.


Biospeleologia
La cavitat és la localitat tipus d’un mol•lusc endèmic la Moitessieria olle, que els nostres companys bioespeleòlegs no tant sols van localitzar sinó que van aconseguir fotografiar.



Arqueologia i paleontologia
Aquest important apartat serà tractat en el post dedicat al Museu de Moià.

Cavitats
Les coordenades UTM ED 50 de les diferents cavitat del sector, de baix a dalt, son les següents:
X429247 Y4628591 alt. 750m Cova Morta
X429261 Y4628512 alt. 750m Surgència del Toll
X429422 Y4628623 alt. 755m Cova de les Toixoneres
X429406 Y4628694 alt. 754m Boca Sud del Toll
X429567 Y4628981 alt. 768m Avenc del Bassot

Visita guiada


Fotografies
Tram de visita turística


Aigua avall des de la Cruïlla (amb la reixa oberta)

Remuntant per la boca de la surgència


A l’Espeleobloc trobareu articles anteriors sobre aquestes cavitats en els següents enllaços:
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/08/excavacions-2010-toll-i-teixoneres.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/09/sistema-de-la-cova-del-toll.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/09/la-cova-de-les-teixoneres-i-els.html

3 comentaris:

  1. 50 cm dels cinc euros? Jajajaja Aixor es ridicul jajajajaja
    Crd:Captain Garfio

    ResponElimina
  2. Nen, que 50 centims son quartos, eh?, de ridicul res.

    Tu deus estar folrat d'armilla, amb tants abordatges i saquetjos no et be d'aqui.

    Santi

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.