diumenge, 23 de maig del 2010

Naica, la conferència

El passat dijous varem gaudir d’una excel•lent vetllada que ens oferí Sarawak amb el patrocini de Ferrino.

La cova dels Cristalls de Naica era la protagonista. Aquest prodigi de la natura que constitueix el bosc de cristalls mes fabulós que podíem imaginar es va descobrir de manera accidental gracies a una important explotació minera mexicana que extrau plom, zinc i plata del subsòl.

Teníem informació, aviem vist imatges, vídeos, llibres, etc., però res comparable a l’encert de comptar amb el magnetisme personal del prof. Giovanni Badino coordinador científic i tècnic del Projecte Naica.

Aquest excel•lent orador ens explicà en primera persona no tan sols el privilegi de les seves experiències al llarg de quinze campanyes d’estudi de la cavitat, sinó que ens feu reviure les dificultats que cal superar per estudiar aquesta gegantina geoda, i com han anat trobant solucions per poder moure’s en aquest ambient (50º de temperatura i una humitat de prop del 100%) on la supervivència sense protecció està limitada a un màxim de 10 minuts.

L’exposició fou recolzada per nombroses imatges i amb la presència del darrer model del vestit Ptolomea fabricat per Ferrino per tal de aconseguir un aïllament tèrmic que els ha facilitat estades de fins a dues hores per topografiar, estudiar els cristalls, el clima, etc.

Finalment un animat col•loqui responent preguntes dels assistents, aclarint aspectes i apuntant el que encara resta per descobrir.

Els enormes cristalls de guix de fins 11 m de llargada, han estat datats isotòpicament atorgant-les una antiguitat de 200.000 anys. Es creu que foren originats per capes freàtiques de procedència superficial (s’han identificat materials pol•línics) escalfades pel batòlit infrajacent que han subministrat un ambient excepcional de alta temperatura i gran estabilitat que han convertit la cavitat en aquest gegantí cristal•litzador, com no s’ha trobat cap altre mes, fins ara, d’aquestes magnituds en tot el planeta.

L’acte fou seguit per una nodrida assistència que omplia la Sala Pierre de Coubetin del Museu Colet.



L’organització de Sarawak, Exploracions i Geografia, conduïda per la Montserrat Ubach i col•laboradors fou impecable. Un conjunt de detalls, dossiers de premsa, posters, llibres gratuïts pels assistents, que denoten un esforç i una qualitat gens freqüent i a la que el públic va correspondre amb entusiasme tot desitjant que ens puguin sorprendre novament amb una propera trobada.

Gràcies amics!
Fotos i document en format Scribd subministrats per Sarawak

1 comentari:

  1. Víctor, gràcies pel teu resum, és molt valuosa la tasca que fas

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.