dilluns, 8 de febrer del 2010

Cova del Salnitre a Collbató


La Cova del Salnitre mereix ser visitada per diversos motius, primerament per ser un magnífic exemple de cavitat excavada en conglomerats, en segon lloc per tot un seguit de llegendes del Mansuet, el Pare Joana, etc. que envolten de romanticisme aquest indret de l’extraordinària muntanya de Montserrat, en tercer lloc per tal que s’ha habilitat pel seu recorregut turístic i constitueix una destinació excel•lent per “introduir-se” en el coneixement de les ciències de la natura... i podríem donar mil motius mes, però la veritat és que el passat dijous dia 4.02.2010 hi anàrem a fer-hi una activitat bioespeleològica.

D’una banda continuarem amb la recerca i captura de troglocharinus per ser aquesta una localitat tipus i per l’altra ajudar a la Lidia (guia de la cavitat) en el coneixement de la fauna cavernícola i les seves tècniques de recol•lecció realitzant un curset accelerat “in situ”.

El grup d’aquest dijous era format per vuit de la SIE en Jordi, Floren, David, Lluís, Julià, “Visu”, Valeria, “Víctor” i la Lidia.


Mentre que un grup es dedicava a mostrar els principis de la biospeleologia amb l’auxili d’una presentació amb ordinador portàtil, la resta aprofitàvem l’ocasió per recórrer tota la cavitat fent-hi fotos tant per l’itinerari turístic com fora.


D’aquesta cavitat de 958 m de recorregut i un desnivell de 42,7 m (-19,5, +23,2) segons l’excel•lent topografia grau 5D de la BCRA realitzada el 1988 per en Miquel Bosch i Toni Inglés (ERE-CEC) per compte del Servei Geològic de Catalunya, ja li havíem dedicat unes anterior notes:


1.- Resenya d’un molt recomanable article d’en Josep M. Cervelló publicat inicialment a la Revista Muntanya núm 864 (abril 2006) publicada a Espeleobloc

L'article original fou publicat de nou, amb lleugeres modificacions en la maquetació a la revista Espeleòleg núm. 45 (2008) que seguidament reproduïm integrament.


L’amic Francesc Miret, excel•lent documentalista i sens dubte el millor coneixedor de la bibliografia espeleològica catalana, ha publicat articles molt interessants sobre aquesta cavitat, d’entre els que destaquem:

A l’Espeleobloc : La cova del Salnitre, 1877.  Enllaç al post.

També a l’Espeleobloc un recull d’antigues targetes postals extretes de la excepcional col•lecció d’en Jordi de Valles. Enllaç al post.

Al seu bloc Espeleologia Bibliografia:

- El riu subterrani de la cova del Salnitre, Montserrat, on s'aprofundeix documentalment sobre les "històries" de l'imaginari riu subterrani.  Enllaç al post.

- Montserrate Subterránea, 1852, on es detalla aquesta obra de referència. Enllaç al post.

- Guia de les coves de Montserrat (1857) V. Balaguer. Enllaç al post.

El nom de la cavitat, fa referència a una antiga explotació de Salnitre ben documentada, de la que hem trobat un article detallant l’origen i localització dels fosfats en aquesta cavitat, que incrustem a continuació:



En el llistats de llocs d’interès geològic de Catalunya, s’inclou com a geozona 225 Les coves del Salnitre i discordança progressiva de Collbató, amb el següent document obra del company Albert Martínez:


Geotop

Tal com consta en la bibliografia l’Albert Martínez elaborà en 1988 un Itinerari a la Cova del Salitre, pel Servei Geològic de Catalunya, destinat a ser un llibret de guiatge geològic, que malauradament encara resta inèdit.


Tot seguit us presento una selecció de les fotos realitzades, en les que podeu observar les morfologies de la cavitat, la reexcavació dels espeleotemes, unes antigues signatures, les passeres i escales pels visitants, i el verdet que envaeix una bona part de les concrecions:















Llista de fauna (per Jordi Comas)
Coleoptera
Troglocharinus kiesenwetteri

Lepidoptera
Digitivalva (Inuliphila) pulicariae

Isopoda
Catalauniscus boliviari
Spelaeonethes medius

Daphnia
Ceriodaphnia dubia
Daphnia (Daphnia) pulicaria

Copepoda
Thermocyclops hyalinus

Chilopoda
Lithobius piceus subsp. unguitridens

Aragnidae
Leptoneta infuscata
Tegenaria racovitzai

1 comentari:

  1. Comentar que el estat de la cavitat es força penòs, ja que la "malatia verda" invaeix molts punts de llum, les llums no son les adequades, hi ha talls de corrent duran t la visita (probablement degut al deficient estat de la instal·lació elèctrica), hi ha materials deixats per diferents recons, caixes de llum al aire amb perill de electrocucció. Hi ha trams on falten baranes, escales massa empinades i passos perillosos pels turistes.
    Es tracta d'una cavitat turistica molt malament gestionada (Ajuntament de Collbato) i necesita una forta inversió, remodelació i adequació a les normatives de seguretat.

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.