dimecres, 21 de novembre del 2007

Cova del Salnitre

La Cova del Salnitre, a Collbató, és coneguda des de fa molt temps, i al seu interior s’han trobat inscripcions de l’any 1511.

La cova està habilitada per les visites turistico-pedagogiques. El famós Carles Buigas realitza el seu primer projecte d’il·luminació que funcionà fins el 1936. Durant la guerra dita “civil” fou amagatall per a la gent del poble, i el 1988 fou l’escenari de la “Primera trobada d’espeleòlegs”.

La història de la Cova del Salnitre, és un fidel reflex de la història de la nostra espeleologia; considerada per Llopis Lladó i Thomas (1953) com un antic engolidor, contràriament Ullastre (1974) li atribueix un funcionament com a surgència pliocena.

L’excel·lent revista MUNTANYA del CEC, ha publicat recentment dos articles d’en Josep M. Cervelló que us recomano vivament. En l’exemplar 864 corresponent a l’abril de 2006 es descriu la cavitat i es presenta una acurada topografia del 1988 grau BCRA 5D encarregada pel Servei Geològic de Catalunya, i es fa una interessant anàlisi de la seva evolució.

Ara en el número 873 d’octubre de 2007, novament en Cervelló ens presenta una detallada visió històrica. Argumenta dubtes més que raonables respecte a l’autoria del pare Gerard Joana del cèlebre manuscrit del 1806, considerant més probable que el seu autor fora el pare Ametller.

Clou l’article unes notes sobre el registre geològic i la gestió sostenible de l’herència natural i cultural, i de la malaltia verda que l’afecta.

La innegable qualitat d’aquests articles, es veu potenciada per una maquetació d’una factura visual esplèndida d’en Toni Inglés i una molt bona impressió. No us les perdeu!

1 comentari:

  1. Sou molt amables pels vostres comentaris. Aprofito per fer una fe d'errata del primer article citat: "Les coves del Salnitre i el Montserrat subterrani". Pels sobreixidors de Monistrol s'aboquen centenars de litres per segon i no centenars de metres cúbics per segon, encara que a vegades si que he vist rajar algun m3/s. Josep M. Cervelló

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.